'Konkordato ilan eden firmanın mal varlığına el konsun'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 30 2019
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, konkordato ilan eden firmaların mal varlığına el konulmasını, borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini söyledi.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, konkordato ilanlarına ilişkin konuştu.
'AVRUPA'DA UYGULANAN MODEL UYGULANSIN'
"Konkordato 3 aydan 2 yıla kadar devam ediyor alacaklarını tahsil edemeyen şirketler iflasın eşiğine geliyor. Konkordato ilan eden işadamı villasında oturmaya, lüks aracına binmeye devam ediyor" diyen Baran, bu konuda Avrupa'da uygulanan modeli önermek istediklerini dile getirdi.
'DEVLET ÜSTLENSİN'
"Avrupa'da konkordato ilan eden bir firma eğer konkordato talebi kabul edilirse devlet firmanın tüm mal varlığına -yani dükkanına, arabasına, evine- el koyarak, borçlarını üstleniyor, şirket sahibini de asgari ücretle maaşa bağlıyor" diyen Baran, "Mal varlığının karşılığı olarak devlet borçlarını ödüyor, alacaklılar mağdur olmadığı gibi piyasa işleyişi de normal şekilde devam ediyor. Konkordato süreci sonunda şirket bilançosu borçlarını kapatmışsa malları iade edilerek süreç tamamlanıyor" ifadesini kullandı.
KONKORDATO NEDİR?
Konkordatoda, mali sıkıntıya giren şirket icra hukuk mahkemesine başvuruyor. İflas ertelemede süre 1 yıl olmasına karşın konkordatoda 3 aylık süre tanınıyor. Mahkemenin verdiği bu süre içinde atanan konkordato komiseri, alacaklılar ile masaya oturuyor.
Alacaklılara yapılan teklifte, borcun bir miktarından feragat etmeleri talep ediliyor. Alacak miktarının üçte ikisini temsil eden kişi ve kurumların sunulan teklifi kabul etmesi ile birlikte mahkeme konkordato kararı veriyor. Bu kararın tasdikini ise ticaret mahkemesi yapıyor. Ticaret mahkemesi alınan kararı tasdik ederse, borçlar belirlenen süre içinde ödeniyor. Ancak, mahkemenin, kararı tasdik etmemesi halinde şirket hakkında direkt iflas kararı veriliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında2.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!3.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı4.İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında 40 kişi öldü5.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti
6.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!7.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı8.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü9.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi10.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve...

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti


