Kontrol altına alınamayan alerjiler ölüme bile neden olabiliyor


Dünya nüfusunun yüzde 20-35'ini etkileyen alerjik hastalıklar, Türkiye'de yüzde 20'ye ulaşan sıklıkta görülüyor. Bu alerjik belirtilerin yüzde 70'i gözlerde ortaya çıkıyor. Alerjiler konjonktivit (göz yangısı) ve astım gibi başka sorunları da tetikleyebiliyor. Burun ve göz alerjilerinin birleşimi ise rinokonjunktivit denilen hastalığın oluşmasına neden oluyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, kaşıntı, sulanma ve çapak oluşumuna neden olan göz alerjisi ( konjonktivit) hakkında bilgi verdi.

Gözler ve solunum yolları ile temas eden alerjenlerin çoğunlukla havada bulunduğunu ifade eden Op. Dr. Moray, "Polenler, küfler, toz, tüy gibi materyaller havadan gelen alerjenler olarak sayılabiliyor. Böylelikle vücudumuza hava yolu ile kolaylıkla giriş yapabiliyor, aslında zararlı olmayan bu maddeler yabancı olarak algılanarak bir tepki ile karşılaşıyorlar. Böylelikle alerjik reaksiyon dediğimiz tablo ile karşı karşıya kalınıyor. Alerjik reaksiyon hiç de masum olmayan ve kontrol altına alınamazsa ölümcül tablolarla sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır. Yiyecekler ya da böcek sokmaları ve ısırmaları gibi diğer alerji nedenleri havadan gelen alerjenler gibi gözleri doğrudan etkilemiyor. Bazı kozmetikler ve antibiyotikli olan göz damlaları gibi ilaçlara karşı da göz alerjileri ortaya çıkabiliyor." diye konuştu.

Alerjiye neden olan maddelerden kaçınılmasını tavsiye eden Moray, "Prensip olarak en yaygın tedavi; alerjinin kesin ve kalıcı bir tedavisi olmadığından alerjiye neden olan maddelerden kaçınmak. Örneğin; yaşam alanlarımızda aşırı toz oluşumunu engellemek; tüylü hayvan, halı, oyuncak gibi materyalleri çevremizden uzaklaştırmak; polen mevsiminde daha çok kapalı mekanlarda kalmak ve mümkünse filtreli sistemlerle hava temizleyici cihazlar kullanmak; gözleri saran güneş gözlükleri takmak; araç kullanırken camları kapalı tutarak; filtreli klima sistemlerini çalıştırmak gibi basit yöntemler arasında sayılabiliyor."

İLAÇLA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KUVVETLENDİRİLİYOR

Gözlerdeki alerjiye neyin sebep olduğu bilinmediğinde ya da onlardan uzak durma şansı olmadığında ilaç tedavisine başvurulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Murat Moray, şunları kaydetti: "Bunun için ise öncelikle mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalı ve tavsiyelere göre hareket etmek gerekiyor. Bununla ilgili olarak doktorunuzun tavsiye edeceği göz damlaları ve çeşitli diğer ilaçlar rahatlamanızı sağlıyor. Genel alerji tedavileri de (aşı vs.) faydalı olabiliyor. Bu tedavide alerji uzmanı olan doktorunuz size küçük miktarlarda alerjen enjekte ederek bağışıklık sisteminizi kademeli olarak güçlendirmeyi amaçlıyor."

GÜNLÜK LENSLER TERCİH EDİLİYOR

Kontakt lenslerin alerji mevsiminde lensler gözlere rahatsızlık verebileceğini anlatan Op. Dr. Murat Moray, sözlerini şöyle tamamladı: "Havadan gelen alerjen maddeler doğrudan kontakt lenslerinize yapışarak sizi rahatsız edebiliyor. Alerjenler doğal gözyaşı ve yapışkan göz salgısı üretiminizi de arttırabiliyor, böylece yapışkan göz salgısı kontakt lenslerinizin üzerinde birikerek rahatsızlık verebiliyor. Belirtilerinizi hafifletebilecek ve kontak lenslerinizin temiz kalmasını sağlayacak göz damlalarını kullanmanız tabi ki yine doktorunuzun tavsiyesi ile uygun olacaktır; zira bazı damlalar lenslerin rengine ya da yapısına zarar verebiliyor. Bir diğer seçenek de günlük kullan-at tabir edilen lensler. Çünkü bu lenslerde, alerji ile ilişkili rahatsızlıklara sebep olan ve zamanla meydana gelen rahatsızlık verici birikintiler oluşmuyor." CİHAN
<< Önceki Haber Kontrol altına alınamayan alerjiler ölüme bile neden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER