Konut faizleri düştü, ama satışlar ne durumda ?

Konut kredisi faizleri düştü. Ama satışlar yerinde saydı.

Konut faizleri düştü, ama satışlar ne durumda ?

Konut kredisi faizinde indirim, beklenenin aksine satışları artırmadı. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 15 günde konut kredilerinde başvurlarda hiç bir artış yok. 

Emlak piyasasında da gözle görülen bir artış yok. Sadece Devletin kuruluşu olan Emlak Konutun elinde kalan konutlar için düzenlediği indirim kampanyasına rağbet var.

Görüştüğümüz Emlakçılar özellikle ikinci el konutta herkangi bir hareketin olmadığını sadece prejtij konut dedilen lüks projelerin satıldığını söylüyor. 

PEKİ NİÇİN KONUT SATIŞLARI ARTMADI?

İSTİKRARSIZLIK

Satışların artmamasının birinci sebebi Türkiye'deki istikrarsızlık. Suriye'ye müdahalenin savaşa dönüşme ihtimali vatandaşlarda bir tedirginlik oluşturdu. Türkiye'de sürüp giden soruşturmalar farklı bir tedirginlik oluşturdu. Vatandaşlar soruşturmaya uğrama ihtimali olan ile alış veriş yapmamak için konut alımlarını erteliyor. Türkiye'deki istikrarsızlığın bir başka göstergesi de Yabancıya konut satışının düşmesi. Geçtiğimiz senenin bu ayına göre yabancıya konut satışı ½48 düştü. 

ALIM GÜCÜ ZAYIF

Türkiye’de hayat gün geçtikçe daha pahalı hale geliyor. yaz ortası olmasına rağmen sebzeden meyveye, etten, giyim eşyalarına, benzine her kaleme zam geliyor. Enflasyonun yüzde 8’lerde olduğu, asgari ücretin 1.300 TL olduğu Türkiye’de zorla kira ve mutfak harcamalarını karşılayan vatandaşın ev sahibi olması için faizlerin yüzde 1’in altına inmesi bir anlam ifade ettmiyor. Ev sahibi olmak için mutlaka en az 100 bin TL birikmiş paranın olması gerekiyor. Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları alırken para biriktirmek neredeyse imkansız görünüyor.

KONUT FİYATLARININ ARTMASI 

Konut kredisi faizleri 1 puanın altına kadar düştü. Ancak bu sefer de konut fiyatları arttı
Daha önce 200 bin liraya satılan konut 215 – 220 bin lira talep ediliyor. Bu durum konut kredisi faizleri düşse de ev fiyatları artınca avantaj ortadan kalkıyor. 

BANKALARIN TUTUMU

Bankalar indirimde gönülsüz olduklarından  özellikle 25-60 ay vadede aylık faizi düşüşürken, bu vade tüketicinin en az kullandığı seçenek olarak dikkat çekiyor. Bankaların bu tutumu sebebiyle krediye müraacatlarda beklenin seviye de değil. Bir de beklenen artışın gerçekleşmemesinin bir sebebi de faizin önümüzdeki dönemde düşeceği beklentisi. 
<< Önceki Haber Konut faizleri düştü, ama satışlar ne durumda ? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER