Konya'daki operasyonla ilgili akıl almaz iddia

İşadamı, avukat ve polislere yönelik operasyonla ilgili yargı sürecinde bir hukuk skandalı daha ortaya çıktı.

Konya'daki operasyonla ilgili akıl almaz iddia

Zaman'dan Muzaffer Salcıoğlu'nun haberine göre, Tutuklama kararına itirazları, soruşturmayı yürüten savcının eşi olan 2. Sulh Ceza Hâkiminin değerlendirip karara bağladığı öğrenildi. Oğuz Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada skandal şöyle anlatıldı: “Verilen tutuklama kararlarına defalarca itiraz edilmiş ise de oluşturulan kapalı devre içinde doğal olarak reddedilmiştir.”

MUZAFFER SALCIOĞLU

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra birçok ilde hayırsever işadamı ve derneklere algı operasyonları düzenlendi. Konya'da da geçtiğimiz mayısta yapılan operasyonlara, devleti 350 milyon lira zarara uğratmaktan 170 yıl hapse mahkum olan Nusret Argun'un şikayeti gerekçe gösterildi. İlk önce 3 avukat gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Ancak avukatlardan Memduh Oğuz üç saat sonra yeniden gözaltına alındı ve tutuklandı. Bir hafta sonra Konya'nın tanınmış hayırsever işadamlarının da aralarında bulunduğu 66 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Mahkeme, eski Konya Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü Anadolu Atayün ile birlikte 5 kişiyi tutukladı. Yargılama sürecinde ise büyük bir skandal yaşandığı ortaya çıktı. Tutuklama kararına itirazların, soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Ersin Berber'in eşi olan 2. Sulh Ceza Hakimi Beyhan Gök Berber'in değerlendirip karara bağladığı öğrenildi.

Gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan 3 saat sonra nöbetçi mahkemenin itirazı üzerine tutuklanan avukat Memduh Oğuz'un ortağı olduğu Oğuz Hukuk Bürosu, yargı sürecindeki hukuksuzlukları anlatan bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre skandal süreç şöyle yaşandı: Memduh Oğuz, ilk mahkeme sorgusu sonrası serbest bırakıldı. Buna müteakip mesai saati sonrasında soruşturma savcısı Mehmet Ersin Berber'in itirazı üzerine aynı gün esrarengiz bir şekilde adli nöbet listesinde değişiklik yapıldı. Konya 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Nayim Durak, nöbet çizelgesi değiştirilerek baypas edildi. Yerine Konya 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mevlüt Gülbudak görevlendirildi. Gülbudak ise 15 klasör ve yaklaşık 6 bin sayfadan oluşan soruşturma evraklarını 3 saat kadar kısa sürede okudu ve dosyaya yeni bir delil sunulmaksızın Memduh Oğuz hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı verdi. Oğuz'u serbest bırakarak vicdani kanaatini ortaya koyan Hakim Nayim Durak ise bu kez tutuklama kararı vermek zorunda kaldı.

Açıklamada, tutuklama kararına itiraz edildiği kaydedildi. Ardından, şu hukuksuzluğa dikkat çekildi: “Verilen tutuklama kararlarına defalarca itiraz edilmiş ise de oluşturulan kapalı devre içinde itirazları inceleyecek merci olan Konya 2. Sulh Ceza Hakimi Beyhan Gök Berber'in aynı zamanda soruşturma savcısı Mehmet Ersin Berber'in de eşi olması sebebiyle doğal olarak reddedilmiştir.”ZAMAN
<< Önceki Haber Konya'daki operasyonla ilgili akıl almaz iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER