Köprü rakamları gerçek mi?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mart 23 2022
AKP iktidarının son yıllarda hayata geçirdiği yol, köprü ve benzeri projelerde açıkladığı maliyetlerdeki tutarsızlıklar, ekonomistlerin de gündeminde.
AKP iktidarının son yıllarda hayata geçirdiği yol, köprü ve benzeri projelerde açıkladığı maliyetlerdeki tutarsızlıklar, ekonomistlerin de gündeminde.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, son yazısında birkaç örnekle, projeler için başlangıçta açıklanan maliyetlerin zamanla değiştiğini ve nihai bedellerin net olarak bilinmediğine dikkat çekti.

"Kanal İstanbul için rakamları hatırlıyor musunuz? 5 milyar dolara yapılır diyenden tutun da, en son 74 milyar liraya biter diyene de rastladık. Kanal’dan elde edilecek gelir için ise yıllık 1 milyar dolardan 15 milyar dolara kadar rakamlar havada uçuşmuştu" hatırlatmasında bulunan Kahveci, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Mesela, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için de değişik maliyetler söylediler. İlk olarak ihalede 6,5 milyar dolar denilmiş ama Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış kurdelesini keserken 11 milyar dolar diye ilan etmişti. Daha sonra Binali Yıldırım bu maliyeti eklemelerle beraber 14 milyar dolara yükseltti.

Ne gerçek maliyeti biliyoruz, ne de gerçek ödeme yükümlülüğümüzü.

Bakın YSS Köprüsünde 4 yıl daha kimseye söylemeden işletme süresini uzatmadılar mı? Yani müteahhit hiç yokken köprüden 4 yıl daha para toplayacak.

Bugüne kadar KÖİ projelerinde pek tartışılmayan bir konuya değinmek istiyorum.

Açıklanan maliyetler kısmına...

Şu nedenle.... Çanakkale Köprüsü 2,5 milyar euroya mal olmuş, yan yollarla vs 4 milyar euroya çıkmış ama Hazine garantisi 3,5 milyar euroymuş vs hikayeler anlatılıyor.

Burada doğru olan nedir; biliyor muyuz?

Bakın bir örnek vereyim: Japonlar açıkladığı için biliyoruz.

</

Bu haberler de ilginizi çekebilir