Korkunç bilgi: IŞİD Türkiye'de..

ABD: IŞİD Türkiye'de daha büyük saldırı düzenleyebilir. Amerikan istihbaratı Türkiye’de havalimanı saldırısından daha büyük saldırıların olmasından endişeli.

Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıdan dakikalar önce

(Video: Arşiv)

İstanbul'da Atatürk Havalimanı'na yapılan saldırı sonrası örgüt finansmanı ve grupları üzerinde çalışmalar yapan Amerikalı kaynaklar, Türkiye’deki IŞİD tehlikesinin beklenenden büyük olduğu yönünde bilgiler verdi.
 
Amerikan istihabarat kurumlarının çalışma disiplinini iyi bilen kaynak, Amerikan yetkili kurumlarının Türkiye’de daha büyük saldırıların olmasından endişe ettiklerini not etti.
 
Buna göre ABD’li kurumlar, IŞİD'in Türkiye'de '’daha kalabalık alanlarda daha çok can kaybına yol açabilecek saldırıları'’ yapabilecek kapasiteye sahip olduğuna inanıyor.
 
Amerikan istihbarat kurumlarının Türk istihbarat kurumları ile yakın zamanda paylaştığı şu somut bilgiler, IŞİD’den Türkiye’ye yönelen tehdidin büyüklüğünü göstermeye yetebilir: ‘’Havaalanı saldırısı Türkiye’de bir hücrenin işi ve kararı ile yapılmadı. Merkezden, yani Rakka’dan verilen emirle yapıldı.’’
 
IŞİD 35 MİLİTANI TÜRKİYE'YE YOLLADI

Amerikan kurumlarının elindeki bilgilere göre IŞİD, 7’şer kişilik 5 ayrı grubu Türkiye’ye yolladı. Bunların hepsi yine yabancı uyruklu. Havaalanı saldırısını yapan 7 kişilik gruptan dördü ise halen dışarıda.
 
Kendilerinin keşif esnasında kameralardan görüldüklerini bilmeleri büyük ihtimal. Amerikan yetkili kurumları İstanbul’daki durumu yakından izliyor ve bu kimselerin ifşa olduklarını düşündükleri için yakın zamanda, yakalanmadan yine intihar eylemlerine girişmelerinden korkuyor. İstanbul’da oldukları sanılan bu dört kişinin İstanbul’dan çıkmadan eylemlerini gerçekleştirmesinden endişe ediliyor.
 
Geriye kalan 4 ayrı 7’şer kişilik gruplardan bir veya birden çoğunun ise Antalya, Muğla ve İzmir gibi güney ve batı bölgelerde, turistik yerlere, gece kulüplerine veya otellere baskın yapabileceğinden korkuluyor. Bir başka ifade ile yakın zamanda Amerika’da Orlando’daki bir gece kulübüne yapılan saldırının bir benzerinin Türkiye’de yapılmasından korkuluyor.
 
ABD’nin dış istihbaratından sorumlu CIA’nin elindeki bilgilere göre bu IŞİD militanları Türkiye’ye son bir aylık zaman diliminde giriş yaptılar.
 
Amerikan yetkili birimleri Türkiye’ye sızan ve 35’i bulan IŞİD militanlarından şimdilik üçünün kendisini patlatması dışında hiçbirinin yakalanmadığını düşünüyor. Polisin son iki gündür yaptığı baskınlarda ele geçirdikleri IŞİD şüphelilerin uzun süredir polisin radarlarında olan militanlar olduğu, Türkiye’ye yeni giriş yapmış bu yabancı uyruklu IŞİD'lilein olmadığını düşünüyor..
 
Bir başka korkulan beklenti ise bu saldırıların eş zamanlı şekilde yapılmak üzere planlandığı. IŞİD’in eş zamanlı ve koordineli saldırı yapmayı tercih ettiği biliniyor.
 
TÜRKLER KENDİLERİNİ HALEN DOKUNULMAZ SANIYOR
 
Amerikan istihbarat kurumlarına yakın olan ve Türkiye ile bölgesini yakından analiz eden kaynaklar, Türk liderlerinin IŞİD tehlikesi ve tehdidine karşı halen gerektiği şekilde teyakkuza geçmediklerine inanıyorlar.
 
Amerikalı istihbarat kurumları Ankara’daki liderlerin halen ‘’IŞİD’den bize birşey olmaz’’ ruh haletiyle hareket ettiikleri düşüncesinde.
 
Amerikan istihbarat kurumları IŞİD’in bu kez Türkiye’ye bedel ödetmek için çok kararlı olduğuna inanıyor.
 
Bunun en önemli nedeninin IŞİD’in insan trafiğinin kesilmesi olarak görülüyor. Alınan bilgilere göre daha yakın bir zamana kadar ayda iki bin kadar militan IŞİD’e Türkiye üzerinden katılabilirken, bu sayının geçtğimiz ay (Mayıs) itibariyle ABD ve Batıdan gelen yoğun baskı ile iki yüze kadar düştüğü ve bunun IŞİD’e büyük bir negatif etkisi olduğu düşünülüyor.
 
Bunun yanında Türkiye’nin sınırına yakın olan Menbiç cebinin Suriye Demokratik Güçleri tarafından sarılması, Rakka’da büyük bir baskının olması. Bütün bunlardan dolayı Türkiye’nin kendilerine sırt dönmeye başlamasını kabullenemiyor IŞİD liderliği.
 
İLHAMİ BALI TÜRKİYE EMİRİ DEĞİL
 
Amerikan istihbarat birimlerinin elindeki bilgilere göre İlhami Balı Türkiye Emiri değil. Balı’nın sadece sınır emiri olduğu, sınırdan geçişleri koordine ettiği ve Suriye tarafından yaşadığı düşünülüyor.
 
Buna göre IŞİD’in Türkiye emiri bir Arap. Rakka’da yaşıyor. İlhami Balı olmadığı gibi kamuoyunda çokça bilinen Abu Hanzala da IŞİD lideri değil.
 
Dün IŞİD örgütünün eski bir üyesi IŞİD’in maket uçaklarla Türkiye’ye saldırma planları olduğunu aktardığı basına yansımıştı. MIT eski üst düzey görevlisi Cevat Öneş’in yine IŞİD'İn Türkiye'de daha büyük eylemler düzenleyebileceğini söylediği görüldü.
 
Reuters’in 30 Haziran Perşembe günkü haberinde ABD’nin, askeri personelinin ailelerine Türkiye’ye seyahat etmeyi yasaklama kararı almak üzere olduğu yazıldı.
 
Bütün işaretler ABD’lilerin de Türkiye’de gidişattan korku duyduklarını gösteriyor. Buna ek olarak Türkiye’deki tehdidin büyüklüğünün Ankara tarafından halen anlaşılmadığı sanılıyor.
 
Bilgilerin Amerikan istihbarat kurumlarınca Türk istihbarat kurumlarına iletildiği kaydedildi.
 
İLHAN TANIR - HABERDAR ÖZEL
<< Önceki Haber Korkunç bilgi: IŞİD Türkiye'de.. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER