Korkunç kaza sonrası ortaya çıkan çarpıcı detay!

Dün Manisa'nın Gölmarmara ilçesinden yürekleri burkan bir kaza haberi geldi. Karşı şeride geçen süt tankeri, tarım işçilerinin bulunduğu üstü açık kamyonete çarptı. Can pazarı yaşanırken kazazedeler yola savruldu. 13'ü kadın 15 kişi ölürken 2 kişi de yaralandı.

Korkunç kaza sonrası ortaya çıkan çarpıcı detay!

Türkiye'yi yasa boğan olay şöyle meydana geldi. Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çökelek köyünde yaşayan tarım işçileri, Gölmarmara ilçesindeki bağlarda asma yaprağı toplamak için sahurdan sonra kamyonetle çıktı. Araç, Hacıveliler Mahallesi yakınlarında, Akhisar istikametinden gelen 10 P 8275 plakalı süt tankeriyle çarpıştı. 

Tanker, kamyoneti yaklaşık 50 metre sürükleyerek yol kenarına sıkıştırdı. Tanker sürücüsü E.İ.'nin (33) direksiyon başında uyukladığı ve bu sebeple karşı şeride geçtiği iddia edildi. Kaza yerinde fren izine rastlanmadı. Kazada hayatını kaybeden 15 kişinin isimleri şöyle: Kamyonet sürücüsü Seydi Aydın (52), eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Ümmü Demirkol (38), Zeynep Uysal (32), Ümmühan Uysal (30), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Nurdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Zeynep Zengin (35), Ayşe Yaşar (40), Azize Kars (52), Yıldız Öztürk (41) ve Zekiye Çetin (54). Ağır yaralanan Güldane Kılınç'ın tedavisi ise Salihli Devlet Hastanesi'nde sürüyor. Tanker sürücüsü E.İ. ise tutuklandı.



Olayı duyan tarım işçilerinin yakınları gözyaşlarına boğuldu. Ölenlerden Azize Kars'ın kardeşi Fadime Uçar, köylerinde yaşayanların, bayram öncesi evlerine destek olmak için bağlarda çalıştıklarını söyledi. Kazada ölenlerden 27 yaşındaki Nesrin Aydın'ın ise 8 ay önce evlendiği ve 3 aylık hamile olduğu öğrenildi. 

Kazada, yeni evli genç kadının annesi Azize Kars, kayın babası kamyonet şoförü Seydi Aydın ve kayın validesi Ayşe Aydın da can verdi. Ölenlerden Zeynep Uysal'ın biri henüz 1 yaşını bile doldurmayan 4 çocuğu bulunduğu kaydedildi. Kazada Zeynep Uysal'ın kardeşi evli ve 2 çocuk annesi Ümmühan Uysal da öldü. Kazada hayatını kaybeden mevsimlik tarım işçilerinin, günde ortalama 30-40 kilogram arasında üzüm yaprağı topladığı, kilosunu toptancılara 1,5-2 liradan satarak aile bütçelerine katkı sağladığı öğrenildi. Bağ sahibinin de bu sayede bağ aralarını açmak için adam çalıştırmadığı ve cebinden para çıkmadığı, hem kadınların hem de bağ sahibinin bu yöntemle kazanç sağladığı belirtildi. Çökelek köyünden kazanının olduğu yere kadar işçilerin açık kamyonet kasasında yaklaşık 15 kilometre gittiği ortaya çıktı. Mevzuata göre açık kasalı araçlarla yolcu taşımak yasak.



Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Ispar-ta'nın Yalvaç ilçesinde elma toplayan işçileri taşıyan midibüs devrilmiş, 18 kişi hayatını kaybetmişti. 24 kişi kapasiteli araca 46 kişinin bindiğinin ortaya çıkmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir tedbir alınmadı.

"Ulaştırma Bakanı'na bile çıktım, yol bir türlü yapılmadı"

Yürekleri dağlayan kazaya Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz isyan etti. AK Partili Kamil Öz'ün, 28 Mart'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a giderek çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığı yolun bir an önce yapılmasını istediği ortaya çıktı. 

Akhisar-Gölmarmara-Salihli yolunun 26 yıldır yapılmadığını dile getiren Öz “Burası, trafik yoğunluğu çok yüksek bir yol. Sahillere yol yapılıyor, kişiye özel yollar yapılıyor ama buradaki yol 26 yıldır bitirilemedi. Müteahhitler aldı, bıraktı gitti. 28 Mart'ta Bakan Lütfi Elvan'a çıktım ve ‘buradan hiç durmadan cenazeler geliyor' dedim. Fakat ne hikmetse bu yol olmuyor, yaptıramıyoruz.” dedi. Kazanın yaşandığı yolun, ‘kestirme yol' olarak sıkça tercih edildiği belirtildi. İzmir'den başlayıp Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde son bulan E-96 Karayolu'nu kullanarak Bursa ve İstanbul ile Uşak ve Denizli'ye gitmek isteyenler, D-555 Salihli-Akhisar Karayolu sayesinde 124 kilometrelik mesafeyi 64 kilometrede tamamlıyor. Ayrıca Çanakkale'yi Antalya'ya bağlayan güzergâh üzerinde olması sebebiyle de söz konusu yola yüksek tonajlı araçlar da yoğun şekilde çıkıyor.

VALİYE GÖRE YOLDA SIKINTI YOK

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş “Orası, kazaya sebebiyet verecek sıkıntılı bir yol değil. Savcı olayla ilgili gerekli soruşturmayı başlattı.” açıklamasını yaptı. CHP Manisa Milletvekili Dr. Yıldız Tur Biçer ise kazanın yaşandığı yolda denetim yapılmadığını vurgulayarak “Bu yol trafiği yoğun olan bir yol. Özellikle sigortasız tarım işçileri traktör römork kasaları ya da arkalarda bilinçsiz şekilde taşınıyor. Gerekli denetimler yapılıp önlemler alınsaydı bu kaza yaşanmazdı.” diye konuştu. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay de “Bu karayolunda son bir yıl içinde meydana gelen kazalarda 35'ten fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Her gün 10 binin üzerinde araç geçmektedir. AKP döneminde ödenek yetersizlikleri nedeniyle bitirilemedi.” dedi.

Bayramlık kıyafet almak için çalışıyordu

Kazada annesi Nurdane Kaya'yla birlikte can veren lise öğrencisi Burak Kaya'nın, bayramlık kıyafet alabilmek için grupla birlikte çalışmaya gittiği öğrenildi. Ölenlerden evli ve iki çocuk annesi Yıldız Öztürk'ün (41) eşi Mustafa Öztürk ise olay sabahı eşiyle yaptığı son konuşmayı şöyle anlattı: “Akşam benimle baş başa çay içmek istediğini söyledi. Biz de birlikte oturup çay içtik. Sabah yola çıkarken de, ‘Ben gidiyorum Mustafa çocuklara iyi bak' dedi. Adeta veda eder gibi gitti.”

Tarım işçilerinin yüzde 3'ü sigortalı

Son dönemlerde tarım işçilerini taşıyan araçların yaptığı kazalarda artış dikkat çekiyor. 31 Ekim 2014 tarihinde de Isparta'nın Yalvaç ilçesinde 17 tarım işçisi hayatını kaybetmişti. Tarım işçileri, maliyetleri düşürmek amacıyla römork, kamyon ve traktör gibi açık kasalı araçlarla taşınıyor. Ancak mevzuata göre bu tür araçlarda insan taşımak yasak. Öte yandan tarım işçilerinin büyük çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyor. Hayata Destek Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye genelinde sayıları 500 bini bulan tarım işçilerinin sadece yüzde 3'ü sigortalı.

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon İş) Genel Başkanı Vedat Öztürk, son 6 ayda 784 tarım işçisinin kazalarda hayatını kaybettiğini söyledi. Kamyon ve traktör kasalarında taşımanın insanlık dışı olduğunu dile getiren Öztürk, “Yollarda denetim yapılmalı ve caydırıcı cezalar verilmeli.” dedi.

15 can, yan yana toprağa verildi

15 kişinin hayatını kaybettiği Salihli'ye bağlı Çökelek köyünde büyük üzüntü yaşanıyor. Fenalık geçiren ailelere sağlık ekipleri müdahale etti. Gözyaşlarına boğulan ve ağıtlar yakan aileleri, yakınları güçlükle teselli etti. Hayatını kaybedenler için, köyün mezarlığında yan yana 15 mezar kazıldı. Köy meydanında ise Salihli Belediyesi tarafından taziye çadırı kuruldu. Ölen tarım işçileri, ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi. Kazada ölen sürücü Seydi Aydın'ın, kamyonetini 1,5 yıl önce kayınvalidesi Kezban Uysal'ın bankadan çektiği krediyle aldığı, ailenin banka borcunu ödemek için tarım işçiliği yaptığı öğrenildi. Olayda Aydın ailesinden 5 kişi hayatını kaybetti.

Zaman
<< Önceki Haber Korkunç kaza sonrası ortaya çıkan çarpıcı detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER