Kosova'da savaş suçları mahkemesi kurulacak


Kosova Meclisi'nde savaş suçları mahkemesi kurulması için yapılan oylamada 5'ye karşı 82 evet oyu ile anayasa değişikliklerine izin verildi.

Kosova Meclisi tarafından 26 Haziran'da kurulmasına reddedilen savaş suçları mahkemesi bugün tekrar gündem oldu. Saat 10'da başlayan oturum akşam saat 19'e kadar sert tartışmalarla sürdü.

Suçlar mahkemesine karşı olan muhalefet partileri, konunun Meclis'e tekrar gelmesinin hukuksuz olduğunu iddia etti. Hükümete seslenen muhalefetten NİSMA Partisi Başkanı Fatmir Limay konuşmada, "Anayasanın koşullarına saygı gösterin. Bu şekilde devam etsek anayasayı çiğiniyoruz." dedi. Kosova Geleceği Birliği Partisi Milletvekili Donika Kaday ise konuşmada "Savaş suçları mahkemesi Meclis'e tekrar gündem olması anayasa koşullarına karşı bir harekettir. Siz Meclis başkanı olarak bunu gündem yapma yetkiniz yoktur. Bu konu Anayasa Mahkemesine götürülmelidir." dedi.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa da konuşmasında, "Oylama sonrası hükümet olağanüstü oturma için Meclis'e toplanacak. Herkese oy vermeye davet ediyorum" dedi. Tartışma ardından muhalefetten bir milletvekili savaş zamanında Sırbistan tarafından yapılan söykırımın fotoğrafları gösterdi.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Milletvekileri 82 evet, 5 karşı ve 1 çekimser oy kullandı. Vetvendosye Partisi ise oylamaya katılmadı. Savaş Suçları Mahkemesi'nin uluslararası savcı ve yargıçlardan oluşması ve UÇK'nın 1998-2000'de yürüttüğü bağımsızlık savaşında işlediği iddia edilen suçları ele alınacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Kosova'da savaş suçları mahkemesi kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER