Covid-19 kapalı alanda nasıl yayılıyor? Temiz hava neden çok önemli!

Yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) ev ve iş yerinde yayılımı nasıl gerçekleşiyor? Japon bilim adamları tarafından hazırlanan simülasyon Covid-19'un kapalı alanda dağılımını ve temiz havanın önemini ortaya koydu.

Kovid-19 kapalı alanda nasıl yayılıyor?

Japonya'da uzmanlar yeni tip Koronavirüs 'Covid-19) salgınında ev ve iş yeri gibi iç mekânlarda havalandırmanın önemine dikkati çeken bir çalışmaya imza attı. 

Bilim adamları Covid-19 semptomu göstermeyen bir kişinin bulunduğu ortamda virüsün nasıl yayıldığını ortaya koyan bir simülasyon hazırladı. Simülasyon'da camların açık olduğu ve olmadığı durumlarda ortaya çıkan sonuç dikkat çekti.

SİMÜLASYON HAZIRLADILAR

İngiltere merkezli Daily Mail gazetesinde yayımlanan habere göre Japonya'daki Hexagon Manufacturing Intelligence'den uzmanlar Covid-19'un kapalı ortamlarda yayılımını gösteren bir simülasyon hazırladı. 

Simülasyonda yemek yenilen kalabalık bir ortamda temiz havanın Koronavirüs parçacıklarını nasıl uzaklaştırdığı ortaya koyuluyor.

Cam ve kapıların kapalı olduğu durum.

Simülasyon çalışmasında 4,9 metre uzunluğunda, 3,7 metre genişliğindeki bir odada 6 kişi yemek yemek için toplandığı görülüyor. Odada bulunan kişilerden birisi semptom göstermeyen bir Covid-19 taşıyıcısı olarak tasvir ediliyor. 

Simülasyonun bir bölümünde kapı ve camlar kapalı şekilde oturulurken, diğer bölümde ise iki cam ve kapı açık şekilde gösteriliyor. Her iki durumda da virüsün yayılma hareketi 10 dakikalık periyotta gözlemleniyor.

Cam ve kapıların açık olduğu durum arasındaki fark.

Simülasyonda Covid taşıyıcısı kişinin nefes alıp verirken ya da konuşurken partiküllerin nasıl ağzından çıkarak odaya dağıldığı gösteriliyor. 

Camların kapalı olduğu durumda havada asılı kalan ve oda içinde dolaşan partiküller, camlar ve kapı açıldığında ise oluşan hava akımıyla bir süre sonra odayı terk ediyor. Böylelikle virüs bulaşma ihtimali büyük oranda düşmüş oluyor.

Simülasyonu geliştiren ekipten uzman Keith Perrin, “Bu tarz bir araya gelmelerde, kişi sayısı ve sosyal mesafe önemli olduğu kadar, iyi bir havalandırma olması da anahtar faktör. Mümkün olduğu kadar çok pencere ve kapının açık olduğundan emin olun." diye konuştu.
<< Önceki Haber Covid-19 kapalı alanda nasıl yayılıyor? Temiz hava neden... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER