Köy okullarındaki öğrenci tuvaletlerinin durumu içler acısı

Köy okullarındaki öğrenci tuvaletlerinin durumu içler acısı

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı Köyü İlköğretim Okulu tuvaletlerinin durumu görenleri hayrete düşürüyor. Köyde öğretmenlerin kullandığı lojmanların da harabeye döndüğü görülüyor.

Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı özel okul denetimleri adı altında tabela ölçerken, Kars'ın Arpaçay ilçesi Taşbaşı köyünde öğrenciler, suyu, sabunu, lavabosu olmayan adı 'WC' olan dört duvar arasındaki tuvaletleri kullanıyor. Tuvaletlerde duvarların yosun tuttuğu, kapılarının kapanmadığı, elektrik lambasının olmadığı, camın kırık olduğu, musluğun sallandığı, su kabının boya kabı olduğu, tuvalet taşının çamur içinde olduğu, el yıkanacak lavabo olmadığı ve sabun bulunmadığı dikkat çekiyor. Bu eksiklikler yanı sıra lavabolarda ayna da bulunmuyor.

Köylülerden İsa Akbulak, öğrencilerin kullanmış olduğu tuvaletle ilgili sorunların bunlarla sınırlı olmadığını dile getirdi. Taşbaşı köyünden Alaatin Daşdemir ise "Çocuklarınızı nasıl buraya gönderiyorsunuz?" sorusuna, "Mecburuz, göndermek zorundayız. Başka neresi var? Nereye göndereceğim? Öğretmen gerekirse eve gönderecek, çocuklar gelip evde ihtiyacını karşılayacak." diye cevap verdi.

Turgut Yıldız isimli köylü de köylerinde elektrik ve su sıkıntısı olduğunu dile getirerek, "Okulumuzun doğru düzgün tuvaleti, bilgisayarı, suyu yoktur. Çocuklarımız 7-8 yaşında tuvalete gidemiyor. Tren hattında yaşanan patlamalardan dolayı ruh sağlıkları bozuldu, korkuyorlar. Okulumuz tamir istiyor, aylarca bekliyor. Elektriğimiz gidiyor saatlerce gelmiyor. Aradığımız zaman yapmıyorlar. Bunu yetkililere duyurmak istiyoruz. Biz de vatandaşız, bizim de imkanlarımız olsa ulaşmak isteriz. Ama yapmıyorlar." diye konuştu.

"İLKOKUL TUVALETLERİ OKULUN DIŞINDA VE DURUMU İÇLER ACISI"

Köylülerden Turgut Yıldız, çekmiş olduğu görüntülerle kız ve erkek tuvaletinin durumunu gösterdi. Yılmaz, tuvaletlerin kullanılacak vaziyette olmadığını belirterek, "Başka çaremiz yok. Çaresizlikten kullanılıyor. Tuvaletlerde doğru dürüst el yıkama yeri yok. Buranın girilecek bir durumu yoktur. Kışın donuyor, sıcak suyu yoktur. Çocuğumuzun rüzgarda, tipide ulaşması imkansız." ifadelerini kullandı.

"ÖĞRETMEN LOJMANLARI DA VAHİM"

Köylüler, öğrenciler gibi öğretmenlerin de aynı sorunları yaşadığını ifade etti. Köylülerden İbrahim Maşa, öğretmenlerin köylerinde nasıl kaldığını sorusu üzerine bir bölümü yıkılmış olan lojmanları göstererek, "2015 Türkiye'sinde bu şartlar altında öğretmenlerin köyümüzde kalacağına kanaat getirebiliyor musunuz?" şeklinde cevap verdi. Maşa, "Tuvaletimizin halini gördünüz. Lojmanlarımızın halini gördünüz. Bu şartlar altında ben de öğretmen olsam burada yaşayamam ve kalamam. Anasınıfına bir tane bayan öğretmen atamışlar. Ne kadar fedakarlık gösteriyorsa şehirden gelen çocuk (öğretmeni kastediyor)... Tuvalet yok, banyo yok, su imkanı yok. 'Sıkıntı çekiyoruz' diye dert yanıyor." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Köy okullarındaki öğrenci tuvaletlerinin durumu içler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER