Köylülerin toprak savaşı kapıda


Van'ın Erciş ilçesinde iki kardeş, 250 haneyi köyün merasına ev, ahır, yol ve bahçe yaptı. Köy halkının şikâyeti üzerine adli ve idari soruşturma başlatıldı. Mahkeme köy halkını haklı buldu ve mera işgalinin kaldırılmasına hükmetti. Karanın infazı için Erciş Kaymakamlığı'na yazı gönderdi. Ancak kaymakamlık bir türlü işgali kaldırmadı. Köy halkı bu sefer mahkeme kararıyla birlikte ilgili bakanlıklara başvurdu. İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı köy halkına 'kararın infazı için görevli birimin kaymakamlık olduğunu' belirtti. Merayı işgal eden aileler ile buna karşı çıkanlar arasındaki gerginlik devam ediyor. Mera yüzünden her an aşiret kavgasının başlayabileceği kaydediliyor.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 2 büyük depremde 601 kişi yaşamını yitirdi. 2 bin 262 bina tamamen yıkılırken, 10 bin 621 ev ise hasar gördü. Erciş ilçesine bağlı Çubuklu köyünde yaşayan İ.T.'nin evi depremde zarar gördü. Van İl Afet Acil ve Durum Müdürlüğüne başvuran İ.T.'ye 44 bin lira para yardımı yapıldı. Köyde iki ayrı parselde 15 dönüm arazisi olan İ.T.'ye ev yapması için toprağı yokmuş gibi gösterilip İl Afet ve Acil Durum Müdürü C.F.'nin onayıyla köyün ortak kullanımı olan merada bulunan 226 nolu parsel tahsis edildi. Bunun üzerine Çubuklu köyünde yaşayan iki kardeş, köyün merasına ev, ahır, bahçe yaptı. İ. ve R.T. kardeşler, köyün ortak kullanımı olan mera ve hazine arazisi üzerine ev, tandır evi, ahır, bahçe ve yol inşa edip, çevredeki arazileri tarım olarak kullanmaya başladı.

Köylülerin şikayeti üzerine Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
Arazi üzerinde yapılan keşif ve tutulan bilirkişi raporlarında T., kardeşlerin kendilerine tahsisi edilmiş 226 parsel haricinde 226, 227, 228 ve 229 parsellerdeki 50 dönüm araziye tecavüz ettikleri tespit edildi. Hazırlanan iddianamede, sanıkların, 'Köylülerin maliki olduğu parseli ekip biçtikleri, bu parselle bitişik olan mera parsellerinin üzerine ise bina inşa ederek kullanım alanlarını büyütme gayesi gayreti içinde olduklarına' bilgisine yer verildi.

'Hakkı olmayan yere tecavüz etme' suçlamasıyla Erciş Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan iki kardeşe, 5'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme, verilen cezayı 3'er bin lira paraya dönüştürüp mera üzerindeki işgallerin yıkılmasına karar verdi. Meraya inşa edilen ev ve müştemilatların da yıkımına karar verdi.

İddiaya göre, kararın gereğini yerine getirmesi gereken kaymakamlık işgali kaldırmayınca köylüler karşı karşıya geldi. Köylülerin usulsüz tahsis yapmakla suçladıkları Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü C.F.'nin yargılandığı dava ise sürüyor.

VALİLİK DE UYARDI: ÇATIŞMA YA DA TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN OLAYLARA NEDEN OLABİLİR

Van Valiliği, tarafından hazırlanan raporda köy sakinleri arasında çatışma ya da telafisi mümkün olmayan olaylara neden olabileceği belirtildi. Valilik raporunda, "İ.T.'ye tahsisi edilen mera üzerindeki tecavüz işgalinin sürmesi halinde Çubuklu köyü sakinleri arasında olası çatışmalara ve hatta telafisi mümkün olmayan olaylara sebebiyet verilecektir." tespitine yer verildi.

Mahkeme kararı ve valilik raporuna rağmen mera üzerindeki işgal sona ermedi. Ayrıca Erciş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de iki kez işlem yapılması için kaymakamlığa bildirim yapılmasına rağmen mera üzerindeki binaları yıkma işlemi yapılmadığından köylüleri karşı karşıya getirdi. 250 haneli bin 600 nüfuslu köyde oturan vatandaşlar, köyün ortak malı üzerinde inşa edilen binaların yıkılmamasına tepki gösteriyor.

Bu arada İ.T.'ye usulsüzce mera arazisi tahsisi edildiği iddialarını araştırmak için görevlendirilen Vali Yardımcı Mehmet Yüzer ve Eğitim Müfettişi Yalçın Kurtbeyoğlu tarafından hazırlanan raporda: "İ.T.'nin ikinci kez mera arazisini işgal ettiği, Çubuklu köyünde 11 ve Işıklı köyünde 4 dönüm olmak üzere 15 dönüm arazisi olduğu arazisi olduğu, arazisi bulunması sebebiyle hak sahibi olamayacağına" yer verildi.

Van Valiliği, adı geçen İl Afet ve Acil Durum Müdürü C.F.'nin disiplin soruşturmasının kendi kurumu tarafından yürütülmesi gerektiğine karar vererek, idari ve adli soruşturma açılmasına izin vermedi. Köylülerin itirazı üzerine Van Bölge İdare Mahkemesi, C.F. hakkında soruşturma açılması gerektiğini hükmetti. Müdür C.F. hakkında, 'Görevini kötüye kullanmak ve haksız yere başkasına menfaat temin etmek' suçlarından dava açıldı.toprak-savasi-kapida-1929113.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Köylülerin toprak savaşı kapıda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER