KPSS davası başladı


2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 230 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. 5 gün üst üste yapılması planlanan duruşmalarda öncelikle tutuklu 54 sanığın ifadesinin alınması planlanıyor.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu 54 sanık ile avukatları katıldı. Sanık sayısı ve avukatların çokluğu nedeniyle duruşma Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi salonlarının birleştirilmesi ile oluşan salonda yapılıyor.

Duruşma başlamadan önce Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Musa Yeşil, duruşma ile ilgili olarak bilgi verdi. Duruşmayı 5 gün üst üste yapmayı planladıklarını belirten Musa Yeşil, "54 tutuklu sanığın savunmalarını almayı planlıyoruz. İddianamenin okunup okunmaması ile ilgili talepleri alacağız. Daha sonra savunmalara geçeceğiz. Günlük ortalama 15 kişinin savunmasını almayı planlıyoruz. Sanık savunmalarının ardından avukatların beyanlarını alacağız. Duruşmalara gece devam etmeyi düşünmüyoruz. Mesai saatleri içerinde duruşma yapmayı planlıyoruz. Tutuksuz sanıkların savunmasını bu 5 gün içerisinde almayacağız." dedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan iddianame 11 Eylül'de tamamlanıp incelenmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Başsavcıvkili Necip İşçimen'e gönderilmişti. İddianamede şüphelilere 'örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik' suçları yöneltilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ve Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen, iddianameyi daha sonra savcı Yücel Erkman'a geri gönderdi. Savcı Erkman tarafından iddianamenin 'terör örgütü' iddianamesi şeklinde hazırlanması istendi. Savcı Erkman, daha sonra değiştirdiği iddianamede 230 şüpheliden 15'ine terör örgütü kurmak ve yönetmek, kamu kurumunu zararına zincirleme dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, 202'sine terör örgütüne üye olmak, kamu kurumu zararına zincirleme dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, 4'üne örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç dillerini yok etme, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, 1'ine suç delillerini yok etmek, 8'ine kamu kurumunu zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik suçlamalarını yöneltildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise iddianameyi 25 Aralık 2015'te kabul etmiş ve 54 kişinin tutukluk halinin devamına karar vermişti. Dosya kapsamında eski ÖSYM Başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir başta olmak üzere 230 sanık yer alıyor. Bin 421 sayfalık iddianamede ÖSYM ve Maliye Bakanlığı'nın da yer aldığı 272 müşteki bulunuyor. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, müştekilerden Ankara'da yaşayanlara duruşmalara katılmaları için çağrı kağıdı çıkartmıştı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi ayrıca Ankara dışında yaşayanların bulundukları yer mahkemelerine talimat yazarak müşteki olarak ifadelerinin alınmasını istedi.

CİHAN
<< Önceki Haber KPSS davası başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER