'Krizin çözülmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını isteriz'


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak her iki ülke arasında çıkan krizin çözülebilmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşk'ünde toplandı. Kurtulmuş, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başbakan yardımcılarının ilgili görevlerini açıkladığını bunların daha sonra Resmi Gazete'de yayınlanacağını aktardı. Kurtulmuş, kendisinin kamu diplomasisiyle ilgili kurumların koordinasyonundan sorumlu olacağını söyleyerek, "Mehmet Şimşek, ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonundan sorumlu olacak. Yalçın Akdoğan, TİKA ve yurt dışı Türkler başkanlığı gibi yurt dışı ile ilgili kurumların koordinasyonundan sorumlu olacak. Tuğrul Türkeş, Kamu kurumlarıyla hükümet arasındaki ilişkilerden sorumlu olacak. Lütfi Elvan ise, TBMM ile ilişkiler ve reform ve yatırımların koordinasyonundan sorumlu başbakan yardımcısı olarak görevlerini sürdüreceklerdir." ifadelerini kullandı.

"NE TÜRKİYE NE RUSYA BU DURUM DOLAYISIYLA İLİŞKİLERİNİ ORTADAN KALDIRACAK DEĞİLDİR"

Rusya Federasyonu ile yaşanmakta olan krizle ilgili değerlendirmelerin Bakanlar Kurulu'nun ana gündem maddesini oluşturduğunu bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti: "4 temel hususun altını çizmek istiyorum. Bu uçak düşürüldüğü anda milliyeti bilinmeyen, sonradan milliyeti açıklanan bu uçak Türk hava sahasına yaklaşmaya başladığı andan itibaren defaatle ikaz edilmiştir. Genelkurmay Başkanımız ve ilgili komutanlar bize ses kayıtlarını dinlettiler. Ortak kullanılan kanallardan bu ikaz yapılmıştır. Rusya tarafından herhangi bir ikaz yapılmadığına ilişkin bazı açıklamalar geliyor. Bu doğru değildir. İkinci temel mesele bu hava aracı Türkiye kara sınırları içerisinde vurulmuştur. Uçağın bazı parçaları da Türkiye sınırları içerisine düşmüş bazı parçaları da Suriye sınırları içerisinde düşmüştür. Üçüncüsü, uçak vurulduğu anda milliyeti belli değildi. Dördüncüsü, 3-4 Ekim tarihlerinde başlayan ve ondan sonraki süreçte başlayan ihlaller dolayısıyla Rusya Federasyonu Türkiye'nin angajman kuralları çerçevesinde bütün askeri ve diplomatik kanallarımız kullanılarak uyarılmıştır. Bu uyarma da bir kere değil, defeatle çeşitli askeri ve diplomatik kanallar kullanılarak tekrarlanmıştır. Türkiye'nin angajman kurallarını da Rusya ve diğer ülkeler de çok iyi şekilde biliyorlardı."

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Bu bilerek kasıtlı yapılmış bir husus değil. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırlarını koruyacak imkana ve güce sahiptir. Keşke böyle bir ihlal olmasaydı, bu ihale de angajman kuralları çerçevesinde cevap verilmeseydi. Ortada bir kriz olduğu açıktır. Bu krizin çözülebilmesi için askeri ve diplomatik kanalların açık tutulmasını isteriz. Ne Türkiye ne de Rusya bu durum dolayısıyla ilişkilerini ortadan kaldıracak değildir."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Krizin çözülmesi için askeri ve diplomatik kanalların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER