Küçük arkeologlar antik kentlerde kazı yaptı


Çanakkale'de tarihi miras ve eserler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanan "Küçük Arkeologlar" etkinliğinin ikincisi bu yıl yapıldı. Yaşları 7 ile 17 arasındaki öğrenciler, Parion antik kenti ve Apollon Smintheus tapınağı tarihi alanında kazılara katıldı. Tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olurlarken kendileri için hazırlanan simülasyon kazı alanında eser aradılar. Etkinliğin sonunda, "Küçük Arkeolog Katılım Belgesi" verildi.

Truva ve Parion antik kentleriyle Apollon Smintheus tapınağı kazılarının ana sponsorluğunu yapan İÇDAŞ tarafından tasarlanan projeyle tarihi kazı alanlarında çocuk ve gençlerin bilinçlenmesine katkıda bulunuluyor. İlki geçen yıl hayata geçirilen projeye 100 çocuk katılmıştı, bu yılki katılım ve uygulamalarla sayı 200'e çıktı.

Etkinliğin ilk gününde Parion Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş tarafından öğrencilere bilgi verilerek, simülasyon alanında uygulama yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye'ninse en büyük tarihi kazısının yapıldığı, MÖ 8. yüzyıla ait Parion antik kentindeki tiyatroda, küçük arkeologlar için bir kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri günyüzüne çıkarmak için çabaladı. Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan öğrenciler, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendi. Toprak altından çıkardıkları seramik parçaları ve bakır eşyaları, hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladılar. Ardından da yıkayarak, üzerlerinde yer alan yazı, sembol ve işaretleri incelediler.

Doç. Dr. Keleş, projeyle çocukların ve gençlerin tarih bilincinin gelişeceğini belirterek, "Tarihi eserleri korumak çok önemli. Bu nedenle bu uygulamayı yaparak, çocukların ileriki yaşlarda daha hassas olmalarını hedefliyoruz. Türkiye toprakları, arkeolojik değerlerle dolu. Etkinliğe katılanların arkeoloji bilimini de anlamalarını ve bu arkeolojik eserlerin hangi süreçlerle ortaya çıkarıldığını görmelerini sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Uygulamanın ikinci günü ise küçük arkeologlar, Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki, M.Ö. 330-30 arası Helenistik döneme ait Kuzey Batı Anadolu'nun en önemli kutsal alanlarından olan Apollon Smintheion tapınağı alanında kazı yaptı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel de küçük arkeologları bilgilendirerek katılım belgesi verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Küçük arkeologlar antik kentlerde kazı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER