Kulislerde 'Akşener' hareketliliği
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Eylül 26 2021
İYİ Parti kanadı, “Akşener, Kılıçdaroğlu’na mı mesaj verdi” sorusuna, “Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağına ilişkin bir mesaj değil. Muhalefetin istişare ile en güçlü adayın belirlenmesi hususunda evet, bu Kılıçdaroğlu’na yönelik bir mesaj olarak da nitelendirilebilir” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, “Başbakanlığa talip olduğuna” yönelik açıklaması kulisleri hareketlendirirken, İYİ Parti kanadı, bu açıklamanın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik bir mesaj olup olmadığına ilişkin, “Muhalefetin 2023 seçimlerini artık riske atmaması gerektiği çok açık. Bunun için de muhalefetin istişare ile en güçlü adayın belirlenmesi hususunda evet, bu Kılıçdaroğlu’na yönelik bir mesaj olarak da nitelendirilebilir” değerlendirmesini yapıyor.
İYİ Parti lideri Akşener, dikkat çeken “Ben cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim” açıklamasını yaptı. İYİ Parti kanadı Akşener’in bu açıklamayla bir kez daha “güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusunu yaptığı ve bu sistemde yürütmenin başı olma isteğini yinelediğini” belirtiyor. Ancak kulislerde Akşener’in bu açıklamasıyla birlikte yanıtlanması gereken soruların bulunduğuna da dikkat çekiliyor. Bu soruların başında da “Akşener’in başbakan olabilmesi için gerekli olan anayasa değişikliğinin nasıl sağlanacağı” geliyor. Cumhurbaşkanlığı’nı muhalefetten bir adayın kazanması durumunda dahi muhalefetin istediği “kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş” için anayasa değişikliği gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise 600 milletvekili bulunan parlamentoda, referandumsuz anayasa değişikliği için 400, referandumlu anayasa değişikliği için de 360 milletvekilinin “evet oyuna” ihtiyaç var.
Cumhur İttifakı bileşenlerinin “sahada oy kaybettiği” belirtilirken, Millet İttifakı bileşenlerinin de 2023 seçimlerinde, parlamentoda, “Cumhur İttifakı’ndan bir adım önde olacağı” kaydediliyor. İYİ Parti’ye gelen anketlerde, “AKP’nin oyunun yüzde 34’ler, MHP’nin oyunun ise yüzde 7’ler civarına düştüğü” ifade edilirken, “Akşener’in başbakanlık sözleri hiç de hayal değil” açıklamaları yapılıyor. İYİ Partililer, 6 muhalefet partisinin “güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması üzerinde yoğunlaşmasın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'3.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!4.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı5.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?
6.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!7.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!8.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Zelenskiy: ABD ile anlaştığımız konular var!10.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinle...


