Dünya Nasreddin Hoca'yı çok sevdi

Yurt dışında bugüne kadar açılan 25 kütüphanede, en çok Nasreddin Hoca fıkraları okundu.

Dünya Nasreddin Hoca'yı çok sevdi

  • Bugüne kadar Yurt dışında 25 kütüphane açıldı.
  • Yabancı öğrencilerin tercihi Nasreddin Hoca

Yunus Emre Enstitüsü ile Ziraat Bankası'nın  ortak projesi "100 Türkiye Kütüphanesi" kapsamında yurt dışında bugüne kadar  açılan 25 kütüphanede, en çok Nasreddin Hoca'nın fıkralarının yer aldığı kitaplar  okundu.
         
İki kurum arasında 12 Nisan 2012'de imzalanan protokolle, Yunus Emre  Enstitüsü'nün Türk Kültür Merkezleri (YETKM) bünyesinde ve yurt dışındaki  üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde 100 "Türkiye Kütüphanesi" açılması kararı  alındı. Bu kapsamda bugüne kadar 25 kütüphane açıldı.
         
Türkçe, Türk tarihi ve edebiyatı, Türk mutfağı, ve Türkiye'nin yeni dış  politikası gibi konuları içeren 2 bin eserin tespiti yapıldı. Kitaplar, tarihi,  edebi, ihtisas ve çocuk kitapları olarak 4 ana gruba ayrıldı. İlk aşamada  yaklaşık 30 bin kitap satın alındı.
         
Kitaplar, Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi (Kazakistan), Gent  Üniversitesi (Belçika), Köstence YETKM (Romanya), Kahire YETKM (Mısır),  İskenderiye YETKM (Mısır), Sohag Üniversitesi (Mısır), Asvan Üniversitesi  (Mısır), Londra YETKM (İngiltere), Piriştine YETKM (Kosova), Bedir Üniversitesi  (Arnavutluk), İşkodra YETKM (Arnavutluk), Tokyo YETKM (Japonya), Kalkandelen  Üniversitesi (Makedonya), İştip Üniversitesi (Makedonya), Saraybosna YETKM (Bosna  Hersek), Mostar Üniversitesi (Bosna Hersek), Tuzla Atatürk Üniversitesi (Bosna  Hersek), Zenitsa Üniversitesi (Bosna Hersek), Vilnius Üniversitesi (Litvanya),  Taras Şevçenko Üniversitesi (Ukrayna), Kırım Pedagoji Üniversitesi (Ukrayna),  Şangay Üniversitesi (Çin), Musul Üniversitesi (Irak) ve Selahaddin  Üniversitesi'ne (Irak) gönderildi.
         
Yabancı öğrencilerin tercihi Nasreddin Hoca
         
Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nde Türkçe öğrenen ve Türkoloji  bölümlerinde okuyan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kütüphanelerde, en çok  Nasreddin Hoca fıkralarının yer aldığı kitaplar tercih edildi. Nasreddin Hoca  Fıkralarını sırasıyla masal kitapları, Mevlana, Dede Korkut ve Beydeba hikayeleri  takip etti. "Türkiye kütüphaneleri"nde ilgi çeken romanlar ise şöyle:
        
 "Siyah Süt (Elif Şafak), Kar (Orhan Pamuk), Aşk (Elif Şafak), Devlet Ana  (Kemal Tahir), Huzur (Ahmet Hamdi Tanpınar), Ateşten Gömlek (Halide Edip Adıvar),  Şah ve Sultan (İskender Pala)."
         
En çok okunan yazarlar Elif Şafak ve Orhan Pamuk oldu
         
Yurt dışındaki kütüphanelerde Elif Şafak ve Orhan Pamuk en çok tercih  edilen yazarlar oldu. Türk edebiyatının önemli temsilcileri arasında yer alan ve  kitapları ilgiyle okunan diğer yazarlar ise şöyle:
         
"Ömer Seyfettin, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin, Cengiz Aytmatov, Elif  Şafak, Ayşe Kulin, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Adalet Ağaoğlu, Halide Edip Adıvar,  İskender Pala, Sunay Akın, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz  Atay, Buket Uzuner."
         
<< Önceki Haber Dünya Nasreddin Hoca'yı çok sevdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER