Kur şokuyla mücadele eden Arjantin rezervin yüzde 22'sini bir ayda eritti

Arjantin'de Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin partisinin seçimlerde ağır bir yenilgi almasının ardından kurdaki yükselişi engellemek isteyen merkez bankası son bir ayda 15 milyar dolar sattı.

SHABER3.COM

11 Ağustos'ta yapılan başkanlık ön seçimlerinde Macri'nin rakibi Alberto Fernandez'in bir hayli gerisinde kalmasının ardından Arjantin Merkez Bankası'nın döviz rezervleri yüzde 22 azaldı.

Euronews'te Faruk Can imzasıyla yer alan habere göre seçim sonuçlarının ardından Fernandez'in yardımcısı olarak aday olan eski başkan Cristina Fernandez de Kirchner'in 2007-2015 yılları arasında uyguladığı müdahaleci politikalara dönüş olacağını düşünen yatırımcıları endişelendirdi ve Arjantin Pezo'sundan kaçışı hızlandırdı.

IMF'DEN 57 MİLYAR DOLAR BORÇ ALDI

Ağustos ayında dolar karşısında değerinin dörtte birini kaybeden pesodaki kayıpları durdurmak için merkez bankası döviz rezervlerini kullandı ve kurların geçen hafta dengelenmesini sağlayabildi.

Uluslararası Para Fonu'ndan 57 milyar dolarlık kredi alan Arjantin geçtiğimiz yıl da yüksek enflasyon ve kur şokları yaşamıştı.

2001-2002 yıllarında da kriz yaşayan Arjantin'de o dönem hükümet mevduatları dondurmuş ve bankalardan nakit çekimlerini sınırlandırmıştı. 

1989'daki krizde ise banka mevduatlarına el konularak bunlar hazine bonolarına çevrilmişti.

Peso yıl başından bu yana yüzde 32,73 oranında değer kaybederken 11 Ağustos'tan bu yana kayıp ise yüzde 19,11 oldu.
<< Önceki Haber Kur şokuyla mücadele eden Arjantin rezervin yüzde 22'sini... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER