Kurban Bayramı için örnek mönü

Kurban Bayramı için örnek mönü

Diyetisyen Merve Demir, Kurban Bayramı için örnek bayram mönüsü hazırladı. Mönülerde et çok az yer alırken daha çok kahvaltı tarzı hafif besinler öneriliyor.

Bayram günü etler bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilip tüketildiğine dikkat çeken Demir, yeni kesilmiş etlerde oluşan sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaşattığını belirtti. Lokman Hekim Hastanesi diyetisyeni Merve Demir, nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği hakkında şu bilgileri verdi: "Bekletilmeden pişirilen kurban etleri midede şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık ve uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden etler kesilip, en az 8 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle mide şikayetleri olan bireyler etleri 24 saat bekletmeden tüketmemelidirler. Et ağırlıklı besleneceğimiz 4 günde, günlük tüketeceğimiz besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir. Etli sebze yemekleri tercih edilmeli veya et yemeklerinin yanında salata yenilmelidir, özellikle kansızlık problemi olan bireyler salatalarına bol limon ekleyerek alacakları C vitamini ile etteki demirin emilimini artıracaklardır. Sık karşılaşılan sindirim problemlerine karşı yemeklerin yanında posa açısından zengin olan bulgur pilavı tercih edilebilir."

YUFKA EKMEĞİNE DİKKAT

Demir, birçok kişinin adetleri arasında bayramda etin yanında yufka ekmeği de ikram etmek olduğunu belirterek, yufka ekmeğinin ince olmasından dolayı daha az kalorili olduğu sanılarak aslında büyük bir yanılgıya düşüldüğünü kaydetti.

Demir, şöyle devam etti: "Yufkanın içerisinde maya yoktur ancak oldukça fazla un içerir. Özellikle beyaz undan yapılmış yufkalar glisemik kontrolü sağlamayarak çabuk acıktırıp doygunluk hissi vermezler. Ancak tam buğday unundan yapılmış yufkalar zengin lif içeriğine sahiptir ve şeker dengesini sağlar. Bir yufkanın 1/8'i bir dilim ekmeğe denk gelir ve fazla tüketilerek kalori aşımına dikkat edilmelidir."

BİTKİ ÇAYLARI İLE SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIN

Etlerin protein açısından zengin oldukları için sindirimleri de oldukça güç olduğunu ve uzun sürdüğünü belirten Demir, bu sebeple etleri öğlen saatlerinde tüketip akşamı olabildiğince hafif ve bol posalı yiyeceklerle geçirmenin faydasına işaret etti.

Demir, "Tüm bunların yanında gün boyu yenilen şekerlemeler, içilen kahve ve çaylar mide duvarına zarar vererek mide yakınmalarına sebep olabilir. Sindirimi kolaylaştırmak ve mideyi rahatlatmak için akşamları bir fincan rezene, papatya ve melisa çayları içilmesini öneriyorum, gün içinde tükettiklerinden dolayı şeker dengesinde bozulmalar olduğunu düşünen ve diyabeti olan bireyler çaylarına çubuk tarçın ekleyerek insülinin dengelenmesine yardımcı olabilirler." tavsiyesinde bulundu.

DİYETİSYEN MERVE DEMİR'İN ÖRNEK BAYRAM MÖNÜSÜ

SABAH
1 dilim beyaz peynir ve ya 1 adet haşlanmış yumurta ve ya 2 yemek kaşığı kavurma
1 ince dilim ekmek
domates / salatalık
1 fincan yeşil çay

ÖĞLEN
120 gr kırmızı et (4 köfte büyüklüğünde) ve ya 6 yemek kaşığı susuz etli sebze yemeği
3 yemek kaşığı bulgur pilavı ve ya 1 avuç içi kadar yufka ekmeği
1 su bardağı ayran
salata / bol limonlu, yağsız

ARA
1 su bardağı kefir + 1 porsiyon taze meyve
veya
1 küçük kase sütlü tatlı
veya
1 dilim baklava + 1 çay bardağı süt

AKŞAM
1 kepçe çorba
4 yemek kaşığı susuz, etsiz sebze yemeği
2 yemek kaşığı yoğurt +1 tatlı kaşığı keten tohumu

ARA
3 adet kuru kayısı + 1 fincan papatya ve ya melisa ve ya rezene çayı

NOT:
• Günde 10 - 12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin
• Et yemeklerini pişirirken ekstra yağ kullanmayın. CİHAN
<< Önceki Haber Kurban Bayramı için örnek mönü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER