'Kurban etini yüksek ısıda pişirmek besin değerini artırır'


Kurban Bayramı'nda, et tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemli olduğu belirtilerek, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi ve kızartmalardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Bayburt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi yazılı bir açıklamada bulunarak; kurban etlerinin tüketimine yönelik önemli uyarılarda bulundu. Açıklamada; bağ dokusu yüksek kuşbaşı ve parça etler nemli ısıda pişirilmesi, bağ dokusu az olan etlerin ise kuru ısıda (ızgara, fırın) pişirilmesi, çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi, etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesinin veya tüketilmesi, bu sayede demir emilimini artırılmış olacağı kaydedildi.

Etli yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesi istenen açıklamada şu görüşlere dikkat çekildi: "Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır. Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Kurban etini yüksek ısıda pişirmek besin değerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER