Kürt yapımı uçak, ilk denemesini başarıyla tamamladı


ERBİL (CİHAN)- Irak'ın Kürdistan bölgesinde ilkokul mezunu Kürt vatandaş tarafından yapılan uçağın ilk denemesini başarıyla tamamlandı. Uçağın ilk uçuşunu izlemek için yüzlerce kişi bölgeye akın etti.

Erbil'e bağlı Harir kasabasında yaşayan Neriman Frokevan (32) adlı vatandaş, kendi imkanlarıyla bir uçak yaptı. Uçağın ilk deneme uçuşu için düzenlenen törene, Erbil Valisi Nevzad Hadi ile davetliler katıldı.

Kürt mucitlerin diğer ülkelerinkinden hiç eksiği bulunmadığına dikkat çeken Erbil Valisi Nevzad Hadi, Neriman'ın tek başına bir uçak icat etme kabiliyetinin gelecek nesillere ilham vereceğini söyledi. Vali Hadi: "Savaş cephelerinde binlerce şehit verdik. Toprağımızı ve şerefimizi korumak için elbet güçlü bir savunma sistemine ihtiyacımız vardır. Neriman'ın bugünkü sade icadı geleceğimizin savunma sisteminde yer alacağından hiç şüphem yoktur." ifadelerini kullandı.

Uçağı yapan Kürt mucit Neriman Frokevan ise çocukluğundan beri uçmayı hayal ettiğini ve sonunda hayaline kavuştuğunu belirtti. Frokevan: "Bu icadı tek başıma başarmadım. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin madi ve manevi yardımları, elbette bana daha da cesaret vermiştir. Buradan tekrar kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bir gün Peşmerge için gelişmiş uçaklar yapacağıma kendisine söz veriyorum." dedi.

Öte yandan, uçağın ilk uçuşunun deneme testini izlemek için yüzlerce kişi bölgeye akın etti. Oluşan izdiham nedeniyle bazen Frokevan'ın zor anlar yaşadığı görüldü. Yüzlerce insanın bölgeye giderek, uçağın ilk uçuşunu telefonları ile kayda almak istedi.

Yoğun ilgi gören programda vatandaşlar uçağa çok yaklaşınca, bir ara uçağın pilotu uçmaktan vazgeçti. Pilotun güvenlik güçlerini önlem almaya çağırmasından belli bir süre sonra ise uçak başarıyla havalandı. Büyük alkış alan gösteriyi vatandaşlar cep telefonlarıyla an be an kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Kürt yapımı uçak, ilk denemesini başarıyla tamamladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER