Kurtulmuş: İlk turda koalisyon çıkabilir


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ilk turda koalisyon çıkabileceğini söyledi. Kurtulmuş, "Siyasi argümanları üst üste koyduğumuzda öyle bir sonuç çıkacağı görülüyor. Çıkmazsa bu dünyanın sonu değil." dedi. Kurtulmuş, Akçakale sınırındaki Suriyeli sığınmacılara ilişkin ise, "Biz Kobani'deki gibi veya diğer bölgelerde olduğu gibi bugün itibariyle hayati, insani bir dram olmadığı kanaatindeyiz. Diyoruz ki, sınırda insani yardım yapalım, ama burada bir çatışma ortamı yok. Önceliğimiz bunların kendi sınırları içinde kalmalarıdır." dedi.

Kurtulmuş, CNN Türk'te Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim istediği iddialarına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Tam tersi Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi hayatı boyunca seçimlerin vaktinde yapılmasını istedi. Türkiye bir koalisyon hükümetini deneyecek. Koalisyonların ne şekilde oluşacağı partiler arasındaki görüşmeler karar verecek. Bu ortamda inisiyatif, bu süreci yönetme de anayasa hakları da Sayın Cumhurbaşkanı'ndadır. Cumhurbaşkanı doğal olarak önce Sayın Başbakanımıza bu görev verecek. Benim kanaatim Sayın Başbakanımızın burada Türkiye'yi tatmin edecek bir koalisyon alternatifini ortaya koyabileceği yönünde." diye konuştu.

Kurtulmuş, "İlk turda çıkar mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Tahmin ediyorum, siyasi argümanları üst üste koyduğumuzda öyle bir sonuç çıkacağı görülüyor. Çıkmazsa bu dünyanın sonu değil. Çıkmazsa diğer alternatifleri deneyeceklerdir. Herkes gittiğimiz yerde 'aman Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayın' diyorlar."

"Milletin desteklediği bir formül var mı?" sorusuna, "Onları söyleyemem. Genel olarak seçmenin söylediği tablo ortada. Bu tablodan bir şey çıkacak. Bir şey çıkmazsa, siyaset başaramazsa yine dünyanın sonu değil. O zaman tekrar seçim tahmin ediyorum. Eğer sonuç çıkmazsa böyle bir süreç var. Sürecin yönlendiricisi de, anayasal sorumluluğu da cumhurbaşkanının üzerinde. Siyaset bir sonuç elde edecektir." cevabını veren Kurtulmuş, "Seçmen size bir uzlaşı mesajı verdiyse hiçbir partinin 'ben uzlaşmıyorum' deme lüksü yok. Dolayısıyla buradan bir sonuç çıkar. Çıkmazsa da yine millete gideriz." ifadelerini kullandı.

"Erken seçim olsa AK Parti daha çok oy alır mı?" sorusu üzerine de Kurtulmuş, "Hiçbir zaman biz şu meseleyi konuşup istismar edip, buradan 3-5 oy daha fazla alırız diye hiç düşünmedik. Böyle bir hesabımız hiç olmadı. Hatta bazı konuların risk olacağını bile bile üstüne gittik." şeklinde konuştu.

"SINIRDA İNSANİ DRAM YOK"
Akçakale sınırında bekletilen ve geri çevrilen Suriyelilerle ilgili bir soru üzerine de Kurtulmuş, şu cevabı verdi: "Akçakale'nin karşısında olan olay farklıdır. Kamuoyu bilmeli. Bakıyoruz, 'biz iktidara gelirsek Suriyelileri göndereceğiz' diyenler şimdi 'niye Telafer'den gelenleri almıyoruz' diyor. Şu anda Telafer'de gruplar arasındaki çatışmadan kaçan unsurlar var. Koalisyon güçleri sınırı bombalıyor. Köyleri, su kuyularını bombalıyor. O boşaltılan yerleri PYD doldurarak geliyor. Bir taraftan IŞİD, bir taraftan PYD; ama ağırlıklı olarak koalisyon güçlerinin bombalamasından kaçan insanlar. Biz diyoruz ki, Telafer'den yeni bir göç dalgasını kabul edeceksek en az yeni bir 100 bin kişiyi Türkiye'nin karşılamaya hazır olması lazım. Biz Kobani'deki gibi veya diğer bölgelerde olduğu gibi bugün itibariyle hayati, insani bir dram olmadığı kanaatindeyiz. Diyoruz ki, sınırda insani yardım yapalım, ama burada bir çatışma ortamı yok. Önceliğimiz bunların kendi sınırları içinde kalmalarıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Kurtulmuş: İlk turda koalisyon çıkabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER