Kuru meyve sektörü Dubai'de tanıtım atağında


Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Antep fıstığının yurtdışında tanıtımı ve ihracatının arttırılması için faaliyet gösteren Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG), dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan Dubai Gulfood 2016'da tanıtım yaptı. 21-25 Şubat 2016 arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de düzenlenen fuara, 87 ülkeden 4 bin 200 firma katıldı. Türkiye genelinden ise 154 firma stant açtı.

KMTG Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, Dubai Gulfood'da yaptıkları tanıtım çalışmalarıyla Türkiye'nin kuru meyve ihracatını, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere bütün dünyada yaymayı amaçladıklarını kaydetti. Türk kuru meyvelerinin, kalitesiyle rakiplerinin önüne geçtiğini anlatan Öz, "Türkiye, Ortadoğu ülkelerine 2014 yılında 124 milyon dolarlık, 2015 yılında ise 158,7 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı gerçekleştirdi. Kuru meyve ihracatımızın gerilediği 2015 yılında Ortadoğu pazarında sağladığımız yüzde 27'lik başarı, Ortadoğu pazarında daha başarılı olabileceğimize ilişkin ümitlerimizi güçlendiriyor." şeklinde konuştu. Kuru meyve sektörünün ana ihraç pazarının Avrupa Birliği olduğunu hatırlatan Öz, şöyle devam etti: "Tanıtım grubunun kurulmasıyla birlikte Uzakdoğu ve Ortadoğu pazarlarında tanıtım atağına kalktık. Yürüttüğümüz tanıtım çalışmalarının meyvelerini vermesiyle birlikte Türk kuru meyve sektörünün 2023 yılı için belirlediği 3 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız."

TANITIM GRUPLARI 'TURKEY' MARKASI ALTINDA BİRLEŞTİ

Türkiye'nin yeni markası "Turkey Discover the Potential (Türkiye'nin Gücünü Keşfet)", hem yurtiçi hem de yurtdışında başlatılan tanıtım atağına bir destek de sektör tanıtım gruplarından geldi. Dubai Gulfood 2016'da KMTG, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Fındık Tanıtım Grubu, Unlu Mamuller Tanıtım Grubu, Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Makarna Bulgur Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu, ortak "Turkey" standında tanıtım yaptı. Türkiye'den Ortadoğu ülkelerine kuru meyve ihracatında ilk sırayı 46,7 milyon dolarla ceviz alırken badem ihracatı 32,7 milyon dolar oldu. Ortadoğu ülkeleri, Türkiye'den 18,2 milyon dolarlık kuru kayısı alırken kuru incir ihracatı 15 milyon, Antep fıstığı ihracatı ise 14,5 milyon dolar olarak kayda geçti. CİHAN
<< Önceki Haber Kuru meyve sektörü Dubai'de tanıtım atağında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER