Kütahya'da ilk defa criyoablosyon tedavisi uygulandı


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk defa 8-12 yaş arası çocukların tedavisinde uygulanan kardiyak elektrofizyolojik çalışma ve dondurularak tedavi metoduyla criyoablasyon işlemi gerçekleştirildi.

İstanbul, İzmir ve Ankara'da yapılabilen kardiyak elektrofizyolojik çalışma ve dondurularak tedavi metoduyla criyoablasyon işlemini D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rahmi Özdemir tarafından uygulandı.

Hastane Çocuk Kardiyolojisi Polikliniğe çarpıntı şikayetleri ile başvuran 12 yaşında ve 8 yaşında ki çocuk hastaların Dr. Rahmi Özdemir tarafından yapılan tetkik muayene sonuçlarında Wolf Parkinson White Sendromu ve diğerine ise Supraventiküler taşikardi tanıları konuldu. Bu ritim problemlerinin yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabilme ihtimali olduğunu belirten Dr. Rahmi Özdemir, şunları kaydetti: "Çocuklarımızın birinde Wolff Parkinson White (WPW) Sendromu bulunmaktaydı. Bu sendrom; Kalbin doğumsal bir hastalığıdır. Preeksitasyonsendromu olarak bilinen bir grup hastalığın en çok bilinenidir. Çoğu insanda her hangi bir probleme neden olmazken, bazı durumlarda kalbin hızlı çalışmasına (taşikardi) neden olan aritmileri oluşturabilir. Bu aritmiler sıklıkla atrialfibrilasyonve atrioventrikülerreentran taşikardidir (AVNRT). Bu aritmiler hastalarda çarpıntı, göz kararması ve hatta bazen baygınlığa neden olabilir. WPW sendromunun toplumdaki sıklığı 100 bin'de 1'dir. Erkeklerde daha sıktır. Çoğunlukla çocukluk veya ergenlik yıllarında teşhis edilir. Çocuklar ve ergenlerdeki en sık taşikardi (kalbin hızlı çalışması) nedenidir.

Diğer çocukta da ise Supraventriküler taşikardi (SVT) rahatsızlığı teşhislerini koyduklarını dile getiren Özdemir, şu ifadeleri kullandı: "Bu ise ara sıra kalbinizin egzersiz, yüksek ateş veya stres dışında bir sebeple çok hızlı atması anlamına gelir. SVT nöbeti sırasında kalbin elektrik sistemi doğru çalışmaz, kalbin çok hızlı atmasına neden olur. Nabız dakikada en az 180 atar ve dakikada 250'ye çıkabilir. Tedaviden sonra veya kendiliğinden kalp genellikle dakikada 60 veya 100 atım oranıyla normale döner. SVT hızla başlayıp bitebilir ve belirtileriniz olmayabilir. SVT sık, uzun süreli olduğunda veya belirtilerinize yol açtığında sorun haline gelir."

Bu iki vaka da çok sık görülmeyen bir rahatsız olup tedavisi ancak büyük hastanelerde yapılabilmekte olduğunu anlatan Özdemir, şöyle konuştu: "Bu teşhisleri koyduktan sonra İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nden gelen konuk öğretim görevlisi Doç. Dr. Cem Karadeniz hocamız ile beraber 4 saatlik bir işlem sonucunda katater-anjio laboratuvarındabaşarılı bir şekilde criyoablasyonu gerçekleştirdik.Hastalarımızın genel durumları çok şükür iyi ve bir sonra ki gün taburcu edileceklerdir."

Çocuklardan 12 yaşında ki H.T.K.'nin annesi çocuklarının şikayetlerinin gün geçtikçe arttığını belirterek, şunları söyledi: "Kütahya'da böyle bir tedavinin olup olmadığını bilmeden hastaneye başvurduk ve bizi Rahmi hocamıza yönlendirdiler. İşin ciddiyetinin bu kadar fazla olduğunu bilmiyorduk. Sağolsun doktorumuz bizeher şeyi anlattı ve ilk günden itibaren fazlasıyla güven verdi. Ne mutlu ki bize çok fazla hastane hastane gezmeden tedavimizi hastanemizde olabildik. Hocamıza ve çalışanlarımıza minnet borçluyuz, hepsinden Allah razı olsun Allah herkese şifa versin." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Kütahya'da ilk defa criyoablosyon tedavisi uygulandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER