Fırsat mı, tuzak mı?

Ürün satın almak veya ürün satmak için bir sisteme üye olmak veya bir takım ürünleri almak zorunda olduğunuz 'doğrudan satış'adı altında çalışan Network marketing pazarla ağını kullanan firmalar arasında son zamanlarda dikkat çeken firmalardan biride bir takım sağlık ürünü pazarlayan "Kyani" firması .

SHABER3.COM

Özellikle son dönemde artan işsizlikle birlikte insanlar para kazanmak için yeni yollar aramaya başladı. 

Korona salgınının da etkisiyle Network Marketing de bu yollardan biri olarak sivrildi. Bu alanda faaliyet gösteren farklı markalar var.

Son dönemde bu konuda öne çıkan markalardan biri de Kyani. Peki nedir Kyani? Sisteme nasıl giriliyor? Para kazanmak için ne yapmanız lazım? Riskleri var mı? İnternetten satış yapılabiliyor mu? Fırsat mı yoksa tuzak mı?

Kyani 2005 yılında kurulmuş bir firma. Kozmetik ve besin takviyelerinde 3 ürünle piyasaya giriyor. Bugün ürün sayısı 10’a ulaşmış. 

Tr724':comda   Yusuf dereli imzalı yayınlanan haber analizine göre firma Türkiye’deki faaliyetlerine yaklaşık 7 yıl önce başladı. Türkiye’den distribütörlerin verdiği bilgiye göre, 7 yılda 130 milyon TL prim dağıttı.

GİRİŞ İÇİN REKLAM SETİ ALMAK MECBURİ

Peki nasıl distribütör olunuyor? Bunun için firmanın mevcut reklam setlerinden birini satın almanız şart koşuluyor. Aksi halde satış yapamıyorsunuz. 

Şirket bunun "giriş bedeli" olmadığı, karşılığında ürün verdiklerini iddia ediyor. Türkiye özelinde en ucuz giriş setinin fiyatı 1.700 TL. İsteyenler 4 bin 700 TL’lik pakete de para yatırabiliyor. Farklı ülkelerde farklı fiyatlar var. Bu paketlerden herhangi birini aldığınızda artık "distribütör" oluyorsunuz.

GETİRİLEN HER DİSTRİBÜTÖRDEN KOMİSYON!

Network marketing sistemleri, ana unsur olarak ürün satışını esas alıyor. Kyani’de sattığınız ürünlerden yaklaşık yüzde 20 kazanıyorsunuz. Ancak asıl parayı yeni "iş ortakları/distribütörler" bulduğunuzda kazanıyorsunuz. 

Kyani ürünlerinin internetten ya da herhangi bir market ya da eczaneden satın alınamaması fiyatların yüksek kalmasını sağlayan bir satış politikası olarak nitelendiriliyor. Ayrıca ürünlerin nihai tüketiciye satış fiyatına kadar firma tarafından belirlenmesi de dikkat çekici bulunuyor.  

Bunun için de ilk aşamayı geçmeniz, birkaç reklam seti almanız ya da en azından 3-4 "yeni distribütör" bulmanız gerekiyor. Bunları yaptığınız zaman "Jade" oluyorsunuz. Yani sistemde "terfi" ediyorsunuz. 

Bu durumda getirdiğiniz her yeni "iş ortağı" için şirketten komisyon alıyorsunuz. Bu sebeple söz konusu yapı Titan Saadet Zinciri'ne benzetiliyor.

KOMİSYONLAR NEREDEN ÖDENİYOR?

Yasal bir network marketing firmasını ayırt etmedeki en önemli kriterlerden biri komisyonlar. Uzmanlara göre, komisyonların gerçek değeri olan ürünlerin satılması veya aracı olunmasıyla ödenmesi gerekiyor. 

Eğer üye kaydından dolayı komisyon ödeniyorsa bu şirketler şüpheli olarak kabul ediliyor. Kayıt sayısı ile kazanç arasında paralel bir ilişki olması durumu ‘sakıncalı’ olarak değerlendiriliyor. 

Kyani’de üye kaydından komisyon alındığı için sistem sakıncalı. Ancak sisteme dahil olanlara göre, ortada alınıp satılan bir "ürün" var, bunun için dolayısıyla mesele yok.

"REKLAM SETİ" ALMAK NİÇİN DAYATILIYOR?

Sistemin eleştirilen yönlerinden biri İnternet’ten satışının olmaması. Sistemi tuzak olarak değerlendirenler, "Madem ürünleriniz bu kadar kaliteli, neden internetten veya marketlerden de satmıyorsunuz?" sorusunu yöneltiyor.

Tr724 bu soruyu şirkete sordu. Firmanın cevabı şöyle: "Karışıklık olmaması için internetten satışımız yasak."

Bir başka eleştiri de sisteme giriş yani satıcı olmak için neden reklam seti almak zorunda olunduğu. Örneğin, yıllardır aynı sistemle satış yapan bir başka marka, Avon’un ürünlerini satmak için "reklam seti" almak ya da distribütör olmak zorunda değilsiniz.

HER ZAMAN "KASA" KAZANIYOR

Sistemi eleştirenlere göre, parayı asıl kazananlar her zaman piramidin en tepesindekiler oluyor. Fakat sisteme dahil olanlar, "Ne kadar çok çalışılırsa o kadar para kazanılacağını" savunuyor. 

Kyani’nin "tuzak" olduğunu savunanlar, benzerlerinde olduğu gibi insanların sosyal çevrelerinden ‘sömüreceği’ kimse kalmadığında sistemin tıkanacağını belirtiyor. 

Peki sistem çöker mi? Kyani distribütörlerine göre sistem sağlıklı işliyor.

BAKANLIK: SAKINCALI ŞİRKET

Burada son olarak Ticaret ve Gümrük Bakanlığı’nın listesine bakmakta fayda var. Bakanlığın yaklaşık iki yıl önce hazırladığı listede Kyani, "piramit sistemler" içerisinde gösteriliyor. Yani bakanlığa göre Kyani, "saadet zinciri" riski taşıyor. (İlgili haberin linki) 

( Samanyoluhaber.com'dan not ) TR724.com'da yayınlanan haberin sitemizde yayınlanmasının ardından 'Kyani firmasının Türkiye şirketinin Avukatları aracılığı ile sitemize açıklaması ulaştı. 

Firmanın Avukatları aracılığı ile Kyani Turkey Koz.Ürün. ve Gıda Takviyeleri İth.İhr. Paz.San. Tic.Ltd.Şti  zamanında Anadolu Ajansı başta olmak üzere bir çok haber kaynağı tarafından okuyucusuna duyurduğu 'Kyani, "saadet zinciri" riski taşıyor' şeklindeki değerlendirmeye aşağıdaki açıklama gönderildi... 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekonomik Suçlar Savcısı müvekkil firma hakkında soruşturma başlatılmıştır. Hatta Savcılık nezdindeki bahse konu soruşturma, ekonomik suçlar konusunda uzman olan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şubesi marifetiyle büyük bir titizlikle gerçekleştirmiştir. Soruşturma kapsamında, şikayetçilerin olduğu gibi, müvekkil şirket çalışan ve distribütörlerinden yüze yakın kişinin bizzat ifadeleri alınmış, tüm şirket belge ve sistemleri incelenmiş ve denetlenmiştir. Bu şekilde, geniş çapta ve titizlikle yürütülen soruşturma sonucunda, Müvekkil Kyani firmasında en ufak bir suç unsuruna rastlanamadığı tespit edilerek, 02.11.2018 tarihinde “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar” (Takipsizlik Kararı) verilmiştir. Bununla da kalınmamış, muhtelif müştekilerce bu karara karşı yapılan yasal itiraz da, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2019/702 D.İş.  sayılı Kararı ile REDDEDİLMİŞ ve anılan TAKİPSİZLİK KARARI KESİNLEŞMİŞTİR.  Sonuç olarak, tekzibe konu yayında geçen iddialarla birebir benzerlik gösteren iddiaların varid olmadığı, kesinleşmiş yargı kararlarıyla sabit olmuştur. 
Analizn yayınlanmasından sonra 

<< Önceki Haber Fırsat mı, tuzak mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER