Latif Erdoğan ile Cemil Barlas'ın yargılanmasına başlandı


Eski MHP Milletvekili Meral Akşener'in kaseti olduğunu iddia eden gazeteciler Latif Erdoğan ve Cemil Barlas'ın hakaret suçundan yargılanmalarına başlandı. Kaset bilgisini yıllar öncesinde öğrendiğini söyleyen Erdoğan, montaj olduğunu düşündüğünü belirtti.

İstanbul 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar Cemil Barlas, Latif Erdoğan ve avukatları Burcu Ak katıldı. Akşener duruşmaya gelmezken avukatları Meral Alemdar ve Aslıhan Aydın salonda hazır bulundu.

Cemil Barlas savunmasında A Haber'deki programda konuk yorumcu olduğunu belirtti. Konulardan önceden haberleri olmadığını savunan Barlas, yayın sırasında izledikleri öne çıkan haber konuları hakkında yorum yaptıklarını kaydetti. Programda Akşener'in eski ve yeni bazı açıklamalarını izlediklerini ve bunun üzerine yorumlarda bulunduklarını aktardı. Barlas, Akşener'in 2000 yılı öncesinde eski bakan Güneş Taner ile gazeteci Ertuğrul Özkök arasındaki bir telefon görüşmesini basın açıklamasıyla ifşa ettiğini söyledi. Barlas, Türk siyasetine kaset işini Akşener'in getirdiğini iddia etti. Yine Akşener'in yakın zamanda S Haber'e çıkarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine konuştuğunu ifade eden Barlas, Erdoğan'ın korktuğunu, kaçacağını söylediğini aktardı.

Bu durumdan yola çıkarak Akşener'in böyle konuşmasına şaşırdığını söyleyen Barlas, "Tanıdığım, mücadele vermiş biri nasıl paralel örgütün kanalında böyle konuşur dedim. Acaba kaseti mi var? dedim. Kaseti var derken cinsel içerikli kaset anlamında söylemedim. Siyasette kaset olgusu var olan bir şey." ifadelerini kullandı.

Barlas bu konuşmasından sonra Latif Erdoğan'ın konuya girdiğini belirterek, "Haklı olduğumu söyledi. 'Çirkin bir kaset söylentisi var' dedi. Ben de attığımı söyledim. Doğrusunu Latif Bey biliyor dedim ve bir daha yorum yapmadım." diye konuştu.

Akşener'in avukatı Aslıhan Aydın, Barlas'ın 'kaset işini Akşener başlattı' anlamındaki ifadesine tepki gösterdi. Müvekkilinin o dönem yaptığı açıklamayı bir partinin genel başkan yardımcısı olarak, kamuoyu yararına yaptığını vurgulayan Aydın, Barlas'a Taner-Özkök görüşmesinin içeriğini sordu. Barlas da, "Bir fabrikanın alımıyla ilgiliydi. O görüşmenin açıklanmasını ben de doğru buluyorum." dedi.

Akşener'in avukatı Meral Alemdar, sanığın konudan haberi olmadığı iddiasına katılmadığını söyledi. Alt yazıda konunun geçtiğini, kanalın sitesinde tanıtımın da yapıldığını ileri sürdü. Barlas'ın Akşener için 'vesayetin kucağına nasıl oturuyor' ve 'siyasi cenaze' gibi ifadeler kullandığını belirten Alemdar, programın seçim öncesi kurgulanmış bir yayın olduğunu söyledi.

Bunun üzerine Barlas, önceden haberinin olmadığını, programa 5 dakika önce geldiğini ifade etti. Hakaret kastının bulunmadığını savundu.

Daha sonra Latif Erdoğan savunma yaptı. Bahsedildiği gibi bir kaset olayının olduğunu söylediğini belirten Erdoğan, "Bu kaset nedeniyle zor durumda kaldığı için konuşturulabileceğini söyledim. Ne tür kaset olduğu soruldu. Ben de herhalde bir kadın için uygun olmayan kaset dedim. Bu kasetin komplo olduğunu da söyledim ve konu kapandı." dedi.

Konu basında yer alınca ertesi gün yazılı açıklama yaptığını söyleyen Erdoğan, "Bir buçuk sene önce A Haber'de programda Kemalettin Özdemir ile ilgili kaset konusu soruldu. Özdemir ve Akşener ile ilgili kaset iddiası aynı kasettir. Özdemir ile aynı evde kaldığımızı, nezih bir insan olduğunu, kaset iddiasının iftira olduğunu belirttim. Bir film galasında Özdemir ile görüştüm. Bu görüşme cemaati rahatsız etti. O sıra Özdemir cemaatten atılmıştı. Ben içindeydim. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nda (GYV) danışmandım. 2-3 gün sonra GYV Başkanı Mustafa Yeşil odama geldi. Sohbetimizde konuyu Özdemir'e getirdi. 3 milyon doları, daireleri olduğunu söyledi. Ben çok kulak asmadım. Bunun üzerine 'biliyorsun Kemalettin Özdemir ile Meral Akşener'in kaseti var, istersen izleteyim' dedi ve elini çantasına attı. Ben de bir Müslümanın böyle durumda iftira deyip geçeceğini söyledim ve kabul etmedim." iddiasını tekrarladı.

Vakfa gelen bir çok kişiye bu iddiayı sorduğunu ifade eden Erdoğan, hepsinin de duyulan bir konu olduğunu söylediğini ileri sürdü.

Özdemir'in o dönem 'emniyet imamı' olduğunu öne süren Erdoğan, "Cemaate mensup emniyetçileri Özdemir'den soğutmak için bu kaseti izlettirilmiş. Bunlardan anlıyorum ki kaset var. Ama içeriğini kabul etmiyorum. İftira olduğunu, kurgu olduğunu söylüyorum. Programda da belirttim. Programda konu açılınca ve cemaatte 10 senedir konuşulduğu için var öyle bir şey dedim." şeklinde konuştu. Erdoğan, hakaret kastının bulunmadığını belirtti.

Tanık olarak dinlenen programın sunucusu Can Okanar, Erdoğan'ın bu iddiası üzerine 'iddia mı bilgi mi' diye sorduğunu söyledi. Erdoğan'ın da 'bilgi' cevabını verdiğini söyledi. Okanar, programın konularını kendisinin belirlediğini kaydetti.

Akşener'in avukatları söz konusu kaset iddiasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de bilgisi olduğu gerekçesiyle tanık olarak dinlenmesini istedi. Avukatlar ayrıca, Kemalettin Özdemir'in de tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme, taraflara süre vererek duruşmayı erteledi.



CİHAN
<< Önceki Haber Latif Erdoğan ile Cemil Barlas'ın yargılanmasına başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER