Leopar ve sırtlanın ardından bu kez de vaşak ölü bulundu

Trabzon’da nesli tükenmekte olan, dünyada ve Türkiye'de koruma altında olan vaşak ölü bulundu iddiası.

Leopar ve sırtlanın ardından bu kez de vaşak ölü bulundu

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de yıllardır izine rastlanmayan leopar ve sırtlanların ölü bulunmasının ardından bu kez de Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde nesli tükenmekte olan ve Anadolu Vaşağı olarak bilinen bir vaşağın ölü olarak bulunduğu ileri sürüldü.

Muhammet Yamak isimli vatandaş tarafından bulunan ölü vaşağı teslim alan Trabzon Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri TC Ajans’a vaşağın ölüm nedeninin araba çarpması olduğu açıklamasında bulundular. Yetkililer vaşağa çarparak ölümüne neden olan aracın araştırıldığını açıkladılar.

ANADOLU'DA 'ÖLDÜRMEK UĞURSUZLUK' ANLAYIŞI VAR

Anadolu vaşağının avlanılmasının ve etinin yenmesinin korkunç sonuçları olabilecek bir uğursuzluk getireceğine inanıldığından Anadolu'da pek avlanılmaz. Anadolu kültürlerinin hepsinde bu şekilde bir kültürün varlığı kabul edilir.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ 2002'DE GÖRÜNTÜLENDİ

Doğada düşük yoğunlukta bulunmaları ve iyi gizlenmeleri sebebi ile vahşi yaşamda görülmeleri çok zordur. Türkiye'de ilk kez Ağustos 2002'de Batur Avgan tarafından fotoğraflanan karakulak, Temmuz 2009 ve Ocak-Nisan 2010 dönemlerinde Antalya Güllük Dağı Milli Parkı'nda karakulakların ekolojisi üzerine Batur Avgan'ın yürüttüğü arazi çalışmaları sırasında yeniden görüntülenmiştir.

AVLANMASI KESİNLİKLE YASAK

Tür üzerine detaylı koruma ve araştırma projelerinden olan ve 2007 yılından bu yana, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgesinde Biyolog Yasin İlemin tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde ise özellikle karakulakların aktivite özellikleri üzerine sonuçlar elde edilmiştir.

Günümüzde Anadolu'nun belirli bölgelerinde Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından fotokapanlarla takip edilmektedir. Sayısı çok az olmakla birlikte, avlanılması kesinlikle yasaktır. Zira Eylül 2011'de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonu tarafından çıkarılan kanuna göre, Anadolu karakulağının Türkiye sınırları dahilinde herhangi bir şekilde avlanması 6.000 liradan başlayan para cezası vardır.


SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Leopar ve sırtlanın ardından bu kez de vaşak ölü bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER