Libya eski temsilcisi BM'yi suçladı
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Perşembe, Temmuz 2 2020
Paylaş
X Post
BM'nin Libya eski özel temsilcisi Ghassan Salame, istifasının ardından verdiği ilk mülakatta Güvenlik Konseyi ülkelerini Hafter'i desteklemek ve silah ambargosu konusunda "ikiyüzlülükle" suçladı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya eski özel temsilcisi Ghassan Salame, Libya'ya gönderilen silahlar konusunda BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine ağır suçlamalarda bulundu. BMGK'yı Libya'da barış çabalarını baltalamak ve "ikiyüzlülük"le suçlayan Salame, Konsey'de çoğunluğun, Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirip meşru hükümeti devirmek için geçen yıl taarruz başlatan Halife Hafter'i desteklediğini söyledi.
Mart ayında görevinden istifa eden Salame, o zamandan bu yana verdiği ilk mülakatta o dönem yaşadıklarından bahsederek "Konsey'in büyük çoğunluğu sizi sırtınızdan bıçaklıyor. Çünkü Hafter'in Trablus'a saldırdığı gün çoğu onu destekledi, diğer yanda Libyalılar sizi Hafter'i durdurmadığınız için eleştiriyor" dedi.
BMGK'nın ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin olmak üzere veto yetkisine sahip beş daimi üyesi bulunuyor.
2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sonrasında iç savaşa sürüklenen Libya'da doğu ve güney bölgelerinin kontrolünü elinde bulunduran Halife Hafter Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya tarafından desteklenirken BM'nin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye, İtalya ve Katar'ın desteğine sahip. Hafter geçen yıl Nisan ayında Trablus'u ele geçirmek için taarruz başlatmış, ancak özellikle Aralık ayından itibaren Türkiye'nin artan askeri desteği sonucu pek çok stratejik bölgeyi kaybederek geri çekilmek zorunda kalmıştı.
BM'nin Libya eski özel temsilcisi Salame, Libya'da çatışan taraflar arasında kırılgan ateşkesin bozulmasından birkaç gün sonra "sağlığının bu derecede bir strese daha fazla izin vermediğini" belirterek istifasını sunmuştu. Ocak ayında Berlin'de düzenlenen Uluslararası Libya Konferansında ilgili ülkelerin devlet ve hükümet başkanları BM'nin Libya için uyguladığı silah ambargosuna riayet edilmesi, çatışan taraflara desteğin durdurulması ve kalıcı barış için taahhütte bulunmuştu.
Salame, bu taahhütleri "ikiyüzlülük" olarak nitelendirerek "Berlin Konferansının ertesi günü masamda Libya topraklarına Güvenlik Konseyi üye ülkeleri tarafından gönderilen silahların, paralı askerlerin, uçakların fotoğrafları duruyordu" diye konuştu.
Güvenlik Konseyi'nin Temmuz ayındaki Dönem Başkanlığını yürüten Almanya'nın BM nezdindeki daimi Büyükelçisi Christoph Heusgen de, üye ülkelerin devam eden ambargo ihlallerine dikkat çekerek "Sadece şunu söyleyebilirim. Uluslararası topluluk pes etmemeli. Berlin Konferansından çıkan sonuçların hayata geçirilmesi için çalışmaya devam etmek zorundayız" dedi.
Heusgen düzenlediği basın toplantısında silah sevkıyatı konusunda, "Bazıları BMGK üyesi olan, Berlin Konferansına katılmış olan ülkelerin açık açık çatışan taraflara sevkıyat yapması utanç verici" ifadelerini kullandı.
BMGK üyesi ABD, diğer daimi üye Rusya'yı Libya'daki Hafter güçlerine silah ve paralı asker desteği vermekle suçlarken Türkiye Fransa'yı, Fransa da Türkiye'yi silah ambargosunu delmekle itham ediyor. Libya'da UMH'ya askeri destek verdiğini gizlemeyen Türkiye, BM'nin tanıdığı UMH'ya verdiği desteğin meşru olduğunu vurguluyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Borsayı Sarsacak İddia: Eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya ve Eşinden Milyarlık Hisse Vurgunu Mu?2.AKP İçinde Milyarlık Borsa Depremi: Şamil Tayyar'dan Fatma Betül Sayan Kaya'ya Sert İstifa Çağrısı3.Fithc'den Türkiye'ye Dolar Uyarısı! Ne zaman 60 Lira Olacak?4.Ukrayna'nın altyapısı tamamen yok olmak üzere5.Yazıcıoğlu Dosyasında Beklenmedik Hamle: Yıllardır Dosyayı Takip Eden Avukat Da Hedefte
6.Borsada Fon Vurgununa Dev Darbe: 46 Şirket, 18 Fon ve 42 Kişinin Malvarlığı Donduruldu!7.Cumhur İttifakı’ndan Fon Skandalı Çıkışı: MHP’li İsmet Büyükataman’dan Sinyal Gibi Açıklama!8.Erdoğan’dan Fon Kararı: Sistemde 1 Milyon Kadar Olan Rakamlar Ödenecek!9."Gözaltındayken İstifa Etsin Diye Baskı Yaptılar": CHP'li Belediye Başkan Yardımcısından Zehir Zemberek Açıklamalar10.Veli Ağbaba Yoğunbakıma kaldırıldı

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Borsayı Sarsacak İddia: Eski Bakan Fatma Betül Say...

AKP İçinde Milyarlık Borsa Depremi: Şamil Tayyar'd...

Fithc'den Türkiye'ye Dolar Uyarısı! Ne zaman 60 Li...

Ukrayna'nın altyapısı tamamen yok olmak üzere

Yazıcıoğlu Dosyasında Beklenmedik Hamle: Yıllardır...







