Libya konferansında Türkiye'ye baskı artacak: Gözler yabancı askerlerde
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Haziran 23 2021
Almanya'nın ev sahipliğinde ikinci Libya konferansı bugün toplanıyor. Ana gündem maddesi yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi ve 24 Aralık seçim süreci. Yabancı askerler konusunda Ankara üzerindeki baskı ise artıyor.
Almanya’nın başkenti Berlin, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle bugün ikinci kez Libya Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in liderliğinde düzenlenecek zirvede Libya, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ve Başbakan Abdulhamid Dibeybe tarafından temsil edilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konferansın katılımcıları arasında olacak.
Almanya Dışişleri Bakanlığı binasında özel güvenlik önlemleri alınarak düzenlenecek konferansa ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Libya sorununa müdahil ülkelerin dışişleri bakanları da katılacak.
Geçen yıl Ocak ayında yapılan ilk Libya Konferansında olduğu gibi bu toplantının da ana gündem maddesi yabancı askerler ve paralı savaşçıların ülkeden çekilmesi, ülkede yabancı aktörlerin nüfuzuna ve silah sevkiyatına son verilmesi. Diğer bir önemli gündem maddesi ise 24 Aralık’ta yapılacak seçim ve seçime yönelik hazırlıklar olacak.
Bunun yanı sıra onferansta, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından uygulanan silah ambargosuna uyma çağrısının yinelenmesi ve ülkede güvenlik güçlerinin birleştirilmesine ilişkin bağlayıcı kararlar alınması öngörülüyor.
EV SAHİBİ ALMANYA’DAN YABANCI ASKERLERİN ÇEKİLMESİ ÇAĞRISI
Konferansta Libya‘daki yabancı askeri güçlerin çekilmesi konusunun ağırlıklı olarak konuşulacağını ve bu yöndeki planları netleştirmeyi amaçladığını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Maas, paralı askerlerin ülkeden çekilmesi sürecinin ilk konferansta uzlaşıldığı gibi gerçekleştirilmemesini eleştirdi.
Sıklıkla paralı askerler dahil olmak üzere tüm dış güçlerin Libya topraklarından geri çekilmesini gündeme getiren Maas, “Berlin’de verilen sözler yerine getirilmedi. Libya’nın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İngiltere ve Fransa'dan kritik adım!2.Trump 'Kral benim' dedi: Dünya'ya gözdağı verdi!3.Alman ekonomisi için uyarı: Durum kritik4.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi sızdı: İşte 3 saatte anlattıkları!5.AKP'nin kalesi Çorum'da işsizliğe isyan eden esnaf hakkında soruşturma başlatıldı
6.Almanlar gazetede bu haberi okuyor: 'KHK'lı doktor Almanya'da dönerci oldu'7.Suriye’de çok sıcak gelişme: Tüm SDG mevzileri meşru hedef ilan edildi8.Spikerin ifadeleri can yakacak: 'Veyis Ateş kokoreç (uyuşturucu) getirecek'9.Gümrüksüz alışveriş dönemi sona erdi10.Almanya'da AfD tartışması: 'İktidara gelirse Yahudiler ülkeyi terk edebilir'

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







