Ligin ikinci yarısında hakemler daha az düdük çalacak (1)


Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, ligin ikinci yarısında hakemlerin artık basit faulleri oynatacağını söyledi. Müftüoğlu, Türk futbolunda kora kor mücadeleye izin de vereceklerini artık çok fazla düdük çalmayarak faul sayılarını düşürmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) 4 - 7 Ocak tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 2015 - 2016 sezonu devre arası semineri FIFA kokart töreni ile son buldu.

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm beldesi Kaya Palazzo Golf Resort'ta gerçekleştirilen programa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Türkiye A Milli Futbol Direktörü Fatih Terim, Fenerbahçe Teknik Direktörü Vítor Pereira, kulüp yöneticileri ve hakemler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu gerçekleştirdi. Hakem hatalarını yapılan seminerle minimuma indirmek istediklerini kaydeden Kuddusi Müftüoğlu, yapılan bu seminerlerle hem yenileneceklerini hem de hatalarını gözden geçirip moral bulmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Göreve geldiği günden geçen kısa süre içerisinde çok şeyler yapmaya çalıştıklarını açıklayan Kuddusi Müftüoğlu, "Ortaya bir vizyon koyduk sürdürülebilir başarı ortaya koyduk. Sadece dünya kupasında 1 kez Türk hakem gördüm. Burada Cüneyt Çakır'a ayrı bir parantez açmak istiyorum bunlar yıllar sonra gelen başarılardır. Çalışınca nelerin başarılabileceğini görmemizi sağladı. Cüneyt Çakır en iyi ilk 3 hakem arsında yer alması bizi gururlandı." dedi.

Türk hakemleri olarak büyük bir hedef ortaya koyduklarını açıklayan Kuddusi Müftüoğlu, gelecek vizyonuna yönelik hamleler yapmak zorunda olduklarını, hakemlerde yaş üst ve alt sınırını değiştirdiklerini belirtti.

Türk hakemlerini hak ettiği yerlere taşımak için yola çıktıklarını kaydeden Kuddusi Müftüoğlu, kamplar yaparak hakemleri daha yakından tanımaya çalıştıklarını, yıllardır şans bulamayan arkadaşlarına da artık şans verdiklerini kaydetti.

'SIFIR HATA İLE MAÇ YÖNETEN HAKEM OLMAYACAKTIR'

Hakemler arasında affedilmeyecek tek şeyin 'cesaretsizlik' olduğunu açıklayan Müftüoğlu, her maçta hatanın olacağını ve olmaya da devam edeceğini vurguladı. Sıfır hata ile maç yönetecek hakem olmayacağını aktaran Müftüoğlu, "Futbolda gerçeğin herkes farkında olmalı. İlk yarıda hata yapılan maçlar oldu. bu hata içinde sonuca tesir edenler de oldu. Bundan sonra da olacaktır. Buradaki eğitimler ve seminerlerle bu hataları en aza indirmeye çalışıyoruz."

'ELLE OYNAMA VE ELE ÇARPMALAR İLK YARIYA DAMGA VURDU'

Süper Lig'in ilk yarısında hakem hataları içerisinde elle oynama ve ele çarpma pozisyonlarının damga vurduğunu kaydeden MHK Başkanı Müftüoğlu, seminerde özellikle bu konu üzerinde durduklarını zaman zamanda bu konu için bilinçlendirme toplantıları yapmayı düşündüklerini aktardı.

Televizyon kanallarında sık sık ofsayt tartışmalarını gördüklerini anlatan Müftüoğlu, "10 santim mesafeyi yakalamak mümkün mü? Bu beklenti mümkün mü? Malzememiz insan. Hata her aşamada mümkün. Böyle bir tartışma Türk hakemlerine ve Türk futboluna hiçbir şey kazandırmaz. Tabiî ki açık yanlışlar varsa bunları düzeltmek bizim görevimizdir. Ufak detaylara bulunmamanız. Eğer odak noktasını futbolun güzelliğine değil hakemin verdiği küçük bir karara yönlenirseniz futbolun marka değeri düşer." şeklinde konuştu.

'HAKEMLER DAHA AZ DÜDÜK ÇALACAK'

Süper Lig'in ikinci yarısıyla ilgili alınan kararları da açıklayan MHK Başkanı, hataları minimize etmeye çalıştıklarını, hakemlerin artık yükselen tempoya daha fazla katkı sağlaması gerektiğini savundu. Türkiye liginde daha kora kor mücadelelere izin vereceklerini belirten Müftüoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hakemlerimiz basit faulleri oynatarak oyuna katkı sağlamaya çalışacaklar. Maçın seyir zevki de böylelikle düşüyor. Ligimiz çok sert bir lig çok fazla düdük çalmayarak faul sayısını düşürmeye çalışacağız."

'İLAVE YARDIMCI HAKEMLERİN ÇOK FAZLA KATKISINI GÖRDÜK'

Sezon başında 9 hakemi daha profesyonel sözleşmesi imzalatarak göreve başlattıklarını hatırlatan Müftüoğlu, ilave yardımcı hakemlerle ilgili de açıklamalarda bulundu. İlave yardımcı hakemlerinin eksikliklerinin olduğunu söyleyen Müftüoğlu, ancak çok fazla da katkı sağladığını gördüklerini, hakemleri birer takım haline getirmek istediklerini anlattı. Müftüoğlu, ilave yardımcı hakemlerle daha tecrübeli bir hakem kadrosu da oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Ligin ikinci yarısında hakemler daha az düdük çalacak (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER