Lübnan ile Türkiye arasında "Osmanlı" krizi

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın Osmanlı hakkında sarfettiği sözlere Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın sert tepkisi üzerine Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl Lübnan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

SHABER3.COM

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın Osmanlı dönemine dair sözlerie Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın sert tepkisi üzerine Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl Lübnan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Türk Büyükelçilik binasının kapısına Türk Bayrağı ile birlikte üzerinde kuru kafa figürü bulunan pankartın asılmasının ardından da Türkiye Dışişleri Bakanlığı Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Gassan Muallim'i bakanlığa çağırdı.

OSMANLI İÇİN "DEVLET TERÖRÜ UYGULADI" DEDİ

Geçen hafta Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avn'ın ülkesinin kuruluşunun 100'üncü yılı vesilesiyle yaptığı Osmanlı İmparatorluğu'nu hedef alan açıklamaya sert tepki gösterilmişti.

Avn'ın Osmanlı dönemine ilişkin 'temelsiz' ve 'ön yargılı' atıflarda bulunduğunu açıklayan Türk Dışişleri, "Osmanlı İmparatorluğu'nu Lübnan'da devlet terörü uygulamış olmakla itham etmesini en şiddetli biçimde kınıyor ve külliyen reddediyoruz." ifadelerine yer vermişti.

Bu açıklamayı protesto eden Lübnan Dışişleri Bakanlığı iki ülke arasındaki ilişkilerin korunması ve tüm yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi için Büyükelçi Hakan Çakıl'dan açıklamaya netlik getirilmesini ve Türk tarafının yaptığı 'hatayı' 'açık' bir şekilde düzeltmesini istedi.

Lübnan'ın kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünde konuşan Avn, Osmanlı Devleti'ni özellikle Birinci Dünya Savaşı'nda "devlet terörü uygulamakla" itham etmişti.

ÇAVUŞOĞLU'NUN RESMİ ZİYARETİNİN HEMEN AKABİNDE

Avn konuşmasında "Osmanlıların Lübnanlılara özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında uyguladığı aç bırakma, zorla askere alma ve zorla çalıştırma uygulamaları yüzünden yüzbinlerce kişi mağdur oldu. Bu şekilde özgürlük ruhunun ve başkaldırının önüne geçmek istiyorlardı." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki gerginlik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ağustos sonunda Lübnan'a yaptığı resmi ziyaretin ardından yaşandı. 

Dışişleri Bakanı bu ziyaretin başladığı tarihte paylaştığı Twitter mesajında "İkili görüşmeler yapmak üzere dost Lübnan'dayız." demişti.


TÜRKİYE'DEN KARŞI ADIM

Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Gassan Muallim'in, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğine yapılan provokatif eylem sebebiyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bugün sabah saat 06:00 sularında, 8-10 kişiden oluşan bir grup, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği kançılaryasının kapısına tehditvari ifadeler içeren bez parçası astı.

Bunun üzerine, Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Gassan Muallim, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak olaydan duyulan rahatsızlık kendisine aktarıldı. 

Muallim'e, bu şahısların kançılarya giriş kapısına kadar yaklaşabilmelerini, her şeyden önce Türk büyükelçiliğinin güvenliği bakımından kaygı verici bulunduğu vurgulandı.
<< Önceki Haber Lübnan ile Türkiye arasında "Osmanlı" krizi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER