Lufthansa, grevlere rağmen 2015'i kârlı kapattı


Bitmeyen pilot ve hostes grevleri ve Germanwings uçağının kaza yapmasıyla geçen yıl tarihinin en zor senesini geçiren Lufthansa, buna rağmen kâr oranını bir önceki seneye göre yüzde 55 oranında artırarak 1,8 milyar Euro'ya ulaştırdı. Lufthansa CEO'su Carsten Spohr Germanwings trajedisiyle, 2015 yılının Lufthansa Grubu için duygusal anlamda zor bir sene olduğunu söyledi.

Lufthansa Havayolu, tarafından yapılan açıklamada, 2015 mali yılında Lufthansa Grubu gelirini yüzde 6,8 oranında artırarak 32,1 milyar Euro elde ettiğini duyurdu. Her şirketin başarısını gösteren ayarlanmış Faiz ve Vergi Öncesi Kâr (FVÖK) ise bir önceki seneye kıyasa yüzde 55 oranında artarak, 1,8 milyar Euro'yu buldu. "Bu şekilde sonuçlar son çeyrekte grevlerin 100 milyon Euro etkisine rağmen, geçen sene ekim ayında belirlenen tahminler çerçevesinde oldu." denilen açıklamanın devamında Lufthansa Cargo dışında tüm iş alanlarının kazanç gelişmelerine katkı sağladığı ifade edildi.

2015 yılında düzenlenen grev neticesinde Lufthansa Cargo'nun gelirleri yüzde 40 oranında düşerek 74 milyon Euro'yu buldu. Lufthansa Technik, gelirini yüzde 19,5 oranında artırarak 454 milyon Euro'ya çıkartırken, LSG SkyChef bölümünün geliri yüzde 12,5 seviyesinde artarak yaklaşık 100 milyon Euro'ya ulaştı. Ayrıca, şirket 2015 yılı için hissedarlara her hisse başı 50 Cent kâr payı dağıtacağını duyurdu.

GREVLERDE ŞİRKETE YÜK OLUŞTURDU

"Germanwings trajedisiyle birlikte 2015 yılı Lufthansa Grubu için duygusal anlamda çok zor bir sene oldu." diyen Lufthansa Yönetim Kurul Başkanı ve CEO'su Carsten Spohr. "Şirketimiz için diğer bir yük, çok sayıda yapılan grevlerdi. Ancak biz grubumuzun gelecekteki canlılığı için başarılı bir şekilde çalışmaya devam ettik. Ve stratejik düzenlemelerimiz iyi yönde ilerliyor." açıklamasında bulundu.

2015 yılı ekonomi açısında iyi bir yıl olduğunu dile getiren Spohr, "Şirket yolcularının ikiye katlanması sadece düşük yakıt maliyetine bağlı değil, aynı zamanda yolcu hacmindeki olumlu gelişme ve bizim kapasitemize de bağlı. Sonuçlar bizim premium ve noktadan noktaya alanındaki kalitemizin doğru bir yaklaşım olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca, Lufthansa Technik ve LSG Sky Chef'ten elde edilen sonuçlar Lufthansa Grubu'nun doğru yolda olduğunu ispat ediyor." dedi.

DÜŞÜK MALİYETLİ EUROWİNGS'İ GENİŞLETMEK İSTİYOR

2016 yılında Lufthansa Grubu olarak filoları modernize ederek ve verimliliği artırarak kâr oranını artırmayı hedeflediklerini belirten Spohr, "Biz sadece maliyet yapılarımızın rekabetçi olan kapasitelerimizi artırmak istiyoruz. Bu anlamda Eurowings'i genişletmek ve hat ağını büyütmek istiyoruz." şeklinde konuştu. Güçlü rakipleri karşısında, maliyetleri azaltmak ve rekabet gücünü geri kazanmak isteyen Lufthansa geçen sene yapılanma programı başlatmıştı.

Lufthansa, kısa mesafeli uçuşlarda Ryanair ve easyJet gibi havayolu şirketlere pazar payını kaptırırken, uzun mesafeli uçuşlarda Emirates ve Qatar Airways gibi şirketlerin rekabetiyle karşı kalıyordu. Bu anlamda, şirketin maliyetlerini düşürmek için uçuşları daha az maliyetli Eurowings şirketine aktarma eylemi, geçen sene sendika birlikleri tarafından tepki görmüştü. Hatırlanacağı gibi geçen sene Lufthansa pilotları ve uçuş kabin görevlileri emeklilik paketi üzerinde anlaşamayarak 13 kez iş bırakma eylemi düzenlemişti.

Bunun neticesinde yüz binler uçuşlar iptal edilirken, 100 binlerce yolcu mahsur kalmıştı. Grevlerin şirkete 500 milyon Euro'yu bulduğu tahmin ediliyor. Geçen sene Barcelona-Düsseldorf seferli Germanwings uçağının düşmesiyle hayatını kaybeden yolcuların ailelerine ise şubat ayında 11,2 milyon Euro tazminat ödemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Lufthansa, grevlere rağmen 2015'i kârlı kapattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER