LYS tercihi yapacaklara altın değerinde tavsiyeler

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih dönemi başladı.

LYS tercihi yapacaklara altın değerinde tavsiyeler

 Peki öğrenciler büyük ölçüde geleceklerine yön verecek bu süreçte tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeli ve hangi koşulları göz önünde bulundurmalı ?

Bir milyon üniversiteli adayının ve ailesinin merakla beklediği LYS sonuçları açıklandı. Öğrenciler 6-14 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yaparak hayallerindeki bölümü ve mesleği seçecekler. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir çok nokta var. Adaylar, tercih edecekleri üniversitenin puan ve başarı sıralamasının yanı sıra özel koşullarını da iyi incelemek zorundalar.

Doğru analiz ve doğru tercih çok önemli


Bu dönemde üzerinde durulması gereken önemli başlıkları anlatan Süleyman Şah Üniversitesi Kişisel Gelişim ve Kariyer Uzmanı Buket Özen, yapılacak yanlış tercihlerin öğrencilere gelecek adına olumsuz sonuçlar yaşatabileceğini ifade ederek izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıraladı:

1. Tercih listesi oluştururken 2015 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu dikkatle inceleyerek, istediğiniz sıraya göre bölüm ve üniversite tercihlerinizi belirleyin.

2. Sınav sonrasında tercih dönemine kadar üniversiteleri inceleyerek veya ziyaret ederek bilgi sahibi olmak önemlidir.

3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı başarı sıranıza göre en düşükten en yükseğe doğru oluşturun.

4. Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın.

5. Kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz ve mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olan bölümleri sadece puanınıza göre yazarak tercihte bulunmayın. Çünkü kazanıldığında kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayısı, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.

6. Eğer farklı puan türlerinden tercih yapacaksanız tercih listenizi, her alandan en çok istediğiniz bölümlere göre oluşturmalısınız.

7. Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili özel koşulları mutlaka incelemelisiniz. Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, öğrenim koşulları, akademik kadrosu, yabancı dil ve yurt dışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkanları, sosyal etkinlikleri gibi geleceğinizi

olumlu yönde şekillendirecek birçok ölçüt dikkate alınmalıdır.

8. Tercih aralıkları konusunda ise kendi sıranızın yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturabilirsiniz. Yani başarı sıralamanız 20 binde ise 10 bin ve 30 bin aralığında tercih listesi hazırlayabilirsiniz.

9. Aileniz istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız, aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın.

Dünyada ve Türkiye’de sosyal bilimler yükselişte

Öte yandan Buket Özen, dünyada olduğu gibi Türkiye’de sosyal bilimcilerin değer ve önem kazanmaya başladığını bunun farkındalığı sayesinde bu alanda eğitim veren üniversite bölümlerin sayısının artmaya başladığı sözlerine ekledi.
<< Önceki Haber LYS tercihi yapacaklara altın değerinde tavsiyeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER