Uzmanından LYS tüyoları

LYS ve YGS sınav maratonlarına nasıl hazırlanılmalı ve hangi yol izlenmeli?

Uzmanından LYS tüyoları

Türkiye'de öğrenciler sınavdan sınava koştururken adeta ders arasında sınav değil sınav aralarında ders alıyorlar. LYS ve YGS gibi sınav maratonları ise gelecekleri için yarışan bu öğrencileri en çok yoran iki sınav. Okulların bu konudaki yetersizliği ve dershanelerin kapanma süreci en fazla yine öğrencileri mağdur ediyor.

Konuyu ilgili Samanyoluahber.com'a değerlendiren FEM Dershaneleri rehberlik koordinatörü Faruk Ardıç; bu dönemlerde yapılması gerekenleri ve öğrencilerin nasıl motive olması gerektiğinin yol haritasını çizdi.

"Hedefli öğrencilerin LYS çalışmaları son hızda devam ederken bazı öğrencilerin hala YGS modundan çıkamadıkları dolayısıyla LYS çalışmalarına başlayamadıkları gözleniyor. Bu durumda olan öğrenciler hazır LYS çalışma programı arama peşindeler. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, sizi tanımayan bir kişinin ısmarlama olarak hazırlayacağı bir çalışma programından sonuç alamazsınız.
Şimdi, LYS’lere yönelik ders çalışma programıyla ilgili bazı düşüncelerimizi paylaşmak istiyoruz.

Program hazırlamak her şeyi halletmiyor

Bazı öğrenciler çalışmanın ön koşulu olarak ders çalışma programına saplanıp kalabiliyor. Elbette program hazırlamak önemli ancak bunu, çalışmaya başlamak için bir zorunluluk olarak görmek doğru değil. Çalışma kararlılığı ve istikrarı olmadan isterseniz en mükemmel programı hazırlayın yine de sonuç alamazsınız. Programı ancak uygulamaya geçirirseniz sonuç alırsınız.

Program hazırlamanın temel şartı adayın kendisini tanımasıdır

Öğrencilerden gelen elektronik postalarda yakınılan sorunlardan biri programlı çalıştıkları ama bundan verim alamadıkları ile ilgili.  Doğru bir çalışma programı oluşturulabilmesinin temel şartı öğrencinin kendini tanıyor olması, temel çalışma alışkanlıklarını, bilgi birikimini, hedeflerini, zayıf ya da güçlü olduğu yönlerini, zekâ potansiyelini, çalışma koşullarını, bilmesi demektir. Bu faktörler ise bireysel farklılık gösterir. Dolayısıyla tüm öğrenciler için ortak bir ders çalışma programından söz etmek doğru olmaz.

Çalışma programı hazırlarken uzman kişiden yardım alınabilir

En iyi program, öğrencinin kendisinin hazırlayacağıdır. Ancak program hazırlamada sıkıntı yaşanıyorsa sizi yakından tanıyan, potansiyelinizden, çalışma alışkanlıklarınızdan haberdar olan tecrübeli bir danışman öğretmenden yardım alınabilir
. Fakat programın ana hatlarını kendiniz oluşturmalısınız. Bunu yaparken ders durumunuzu, elinizdeki kaynakları, uyku durumunuzu ve sosyal etkinliklere ayıracağınız zamanı göz önüne almalısınız.

Programın güncellenmesi gerekir

Hazırlanan program bir hafta kadar denendikten sonra birtakım aksayan yönler ortaya çıkabilir. Bu aksaklıklar göz önünde bulundurularak program yeniden güncellenmelidir. Ayrıca hazırlanan program ideal bir öğrenciye göre değil, sizin durumunuza göre şekillendirilmelidir.

Program hayatın gerçekleriyle örtüşmelidir

Okul hayatında hep gündüzleri çalışan bir adayın gündüz dinlenip gece çalışmayı veya bir günde 4-5 saat ders çalışmamış olan öğrencinin motivasyonun etkisiyle günlük 8-9 saati bulan bir çalışma programı oluşturması gerçekçi değildir. Öğrenciler, ders çalışma alışkanlıklarıyla örtüşmeyen programa birkaç gün zorlayarak uysalar bile belli bir süre sonra program uygulanamaz hâle gelir. Aksayan program karşısında öğrencide “Başarılı olamayacağım!” düşüncesi yerleşebilir. Bu nedenle, hazırlanacak programda ders çalışma alışkanlıkları ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Program hazırlama saplantıya dönüşmemelidir

Bazen de öğrencilerde “çalışma programı hazırlamaktan çalışacak vakit bulamama” hatası gözleniyor. Programa günün her saatini yazma, bunları renklendirme, birkaç gün sonra bunları tekrar değiştirme eylemleri saplantı hâline dönüşebiliyor. Öğrenciler, her program hazırlayışta “Yeni bir başlangıç yapayım.” düşüncesiyle kendini tatmin etmeye çalışıyor. Bu durum zaman kaybından başka bir şey değildir.

Şu anda içinde bulunduğumuz 3 aylık LYS döneminde öğrencilerin hazırlayacakları ders çalışma programı, zamanlarını daha verimli değerlendirmelerine vesile olacaktır.

Bu dikkate alınarak LYS sınavlarına hazırlıkta vakit kaybetmeden ve çok da vakit harcamadan tecrübeli ve sizi yakından tanıyan bir danışmanın yardımıyla bir çalışma programı hazırlayın.Hepinize kolay gelsin."

FEM Dershaneleri rehberlik koordinatörü Faruk Ardıç

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Uzmanından LYS tüyoları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER