Macron hükümeti göçmenlere takıldı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Aralık 12 2023
Fransa'da Macron hükümetinin tartışmalı göç yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te hem sağ hem sol partilerin oylarıyla reddedildi. Tasarıyı sol partiler çok sert, sağ partiler ise çok yumuşak buluyor.
Fransa'da hükümetin tartışmalı göç yasa tasarısı Ulusal Meclis'te reddedildi. Yeşiller partisinin tasarının iptali için verdiği önerge, mecliste alışılmadık bir ittifak yaratarak Sol Parti, sağ popülist Ulusal Birlik ve muhafazakar partilerin desteğini aldı. Önergeye 265'e karşı 270 milletvekili destek verdi.
DW Türkçe'de yer alan habere göre başlangıçta hem göçmenlerin entegrasyonunu teşvik etmeyi hem de sınır dışıları kolaylaştırmayı hedefleyen tasarı, daha sonra suç işleyen yabancıların daha kolay sınır dışı edilmesi, kaçak göçmenlere sağlık hizmetlerinin sınırlandırılması gibi önlemler eklenerek sertleştirildi. Bu sertleştirmelere sol partilerin yanı sıra iktidar partisi içindeki sol kanattan da eleştiriler geldi. Ancak tasarı, Senato'da çoğunluğa sahip olan sağ partilerin oylarıyla parlamentonun üst kanadında kabul edildi.
Ardından Ulusal Meclis hukuk komisyonu tasarıyı yumuşatan değişiklikler yaptı. Bunun üzerine sağ partilerden eleştiriler geldi. Sağ popülist Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisi, Fransa topraklarında doğan göçmen çocuklarına Fransız vatandaşlığı verilmesi uygulamasına uzun süredir karşı çıkıyor. Mecliste mutlak çoğunluğa sahip olmayan hükümetin, tasarının meclisten geçebilmesi için sağ popülistlerin desteğine ihtiyacı vardı.
Yeşiller tasarıya, sertleştirilen önlemlerin insanlık ve misafirperverlik ilkeleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle karşı çıkarken muhafazakar Cumhuriyetçi Parti yabancı iş gücüne oturum izni verilmesi düzenlemesine karşıydı.
Tasarının Ulusal Meclis'te oylanan son hali, iş gücü açığı bulunan alanlardaki nitelikli göçmenlere geçici oturma izni verilmesini öngörüyor, ancak aynı zamanda daha önce koruma altında olan belirli gruplardaki göçmenlerin sınır dışı edilmesi için hükümete yetki veriyordu.
Tasarının akıbeti ne olacak?
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında2.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!3.İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında 40 kişi öldü4.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı5.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü
6.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti7.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!8.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı9.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi10.'Kıyamet kopacak' diyerek paraları götürmüştü: Sahte peygamber tutuklandı

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve...

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek...


