Mahkeme gazetecileri AYM kararına rağmen tahliye etmedi

Gazeteci-yazar Şahin Alpay’la ilgili AYM kararı üzerine toplanan 13. ACM “AYM’nin gerekçeli kararı tebliğ edilmedi” diye “tutukluluğun devamına” hükmetti. Aynı şekilde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi de benzer gerekçe ile Mehmet Altan’ı tahliye etmedi.

SHABER3.COM

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yazdığı köşe yazılardan dolayı “terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla 31 Temmuz 2016’da tutuklanan eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Kararın ardından avukatlar, Şahin Alpay’ın tahliye edilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ancak mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kararının henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadığını gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesin hükmünde olmasına karşın mahkemenin tahliyeyi engelleyici karar alması, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlali, yüksek yargı kararları ile anayasanın açıkça çiğnenmesi anlamına geliyor. Yerel mahkemenin AYM kararına uyarak Altan ve Alpay’ı derhal tahliye etmesi gerekiyor.


<< Önceki Haber Mahkeme gazetecileri AYM kararına rağmen tahliye etmedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER