Mahkeme, heyetin reddettiği kayıp kaçak bedelinin geri ödenmesine hükmetti


KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri'de elektrik abonesinin kayıp kaçak bedelini geri almak için yaptığı başvuruyu Kocasinan Tüketici Hakem Heyeti reddetti. Tüketici mahkemesi ise heyetin ret kararını iptal ederek kayıp kaçak bedelinin aboneye geri ödenmesine hükmetti.

Elektrikte kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesi yönünde Yargıtay 7. Daire'nin emsal kararı olmasına rağmen, elektrik dağıtım şirketleri ve hakem heyetleri tüketiciye çeşitli zorluklar çıkarıyor. Şirket, kayıp kaçak bedelini öğrenmek isteyen tüketiciye bu belgeyi vermek istemiyor. Hakem heyetleri de tüketicilerin başvurularını kabul etmiyor ya da bedelin geri ödenmemesi yönünde karar veriyor. Kayıp enerji bedeli konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalar da kafa karıştırmayı sürdürüyor. Tüketici mahkemeleri ise genellikle elektrik aboneleri lehinde kararlar veriyor.

Bunun son örneği Kayseri'de yaşandı. Açık isminin yazılmasını istemeyen R.M. elektrik faturalarına yansıtılan 181 lira kayıp enerji bedelini geri almak için Kocasinan Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, talebi reddetti. Bunun üzerine R.M., avukatı Mücahit Harmancı kanalıyla kurulun bu kararını mahkemeye taşıdı. Kayseri 1. Tüketici Mahkemesi, yaklaşık 6 aylık yargılamanın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, tüketici hakem heyetinin ret kararının iptaline, davacıdan haksız yere alınan 181,09 liranın hakem heyetine başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle davacıya ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, kararını 4077 sayılı yasanın 22. maddesine dayandırarak hükmün kesin olduğuna karar verdi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin, faturanın yüzde 15 civarında bir bedeli kayıp kaçak adı altında tüketiciden aldığını belirten Av. Mücahit Harmancı, bunun hukuk genel kurulu, yargıtay ve yerel mahkemeler aşamasından geçerek bu paranın alınamayacağının kesinleştiğini kaydetti. Av. Harmancı, meslektaşları ve tüketicilerden aldıkları bilgilere göre elektrik şirketlerinin geçmişe dönük kayıp kaçak bedelini geri vermekte, tüketici hakem heyetlerinin de dilekçeleri kabul etmeme yönünde abonelere zorluk çıkarttığını aktardı. Bazı tüketici heyetlerin, bakanlığın talimat yazısı olduğu gerekçesiyle dilekçeyi geri çevirdiğini belirten Harmancı, "Öncelikle kayıp kaçak bedelinin miktarı, ilgili elektrik kurumunda alınarak tüketici hakem heyetlerine başvurulmalı. Bazı illerde bu talep kabul ediliyor, bazılarında ise reddediliyor. Ret hukuksuz bir uygulamadır. Tüketiciler ısrar etmeli ya da başvuruyu iadeli taahhütlü mektup yoluyla heyete göndermeli. Zira bu şarttır. Çünkü tüketici mahkemelerine başvuru şartı, hakem heyetlerine başvuruyu zorunlu kılıyor." uyarısında bulundu.

Kazanılan davayla ilgili de bilgi veren Harmancı, "Müvekkilimin talebiyle önce Kocasinan Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurduk ancak heyet talebimizi reddetti. Bu kararı mahkemeye taşıdık. Bilirkişi ve yargı süreci içinde dava tüketici lehine sonuçlandı. Söz konusu kayıp kaçak bedelini tüketicimiz en kısa sürede icra yoluyla tahsil edecektir. Ayrıca elektrik şirketi müvekkilimin faturasına bundan böyle kayıp kaçak bedeli yansıtamayacak" dedi.

Tüketicileri haklarını aramaya davet eden Harmancı, dava açılması halinde çıkan emsal kararların bu bedelleri alma ihtimalini yükseldiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Mahkeme, heyetin reddettiği kayıp kaçak bedelinin geri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER