Mahmut Alınak hakkında gözaltı kararı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 13 2020
Kürt siyasetçi, HEP eski Milletvekili Mahmut Alınak hakkında gözaltı kararı verildi, polisler Alınak'ın evini basarak arama yaptı.
Alınak hakkındaki gözaltı kararının 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla alındığı belirtilirken, Alınak'ın Kars'taki evi de arandı.
Gözaltı kararını ise Kars Sulh Ceza Hakimliği verdi.
Bugüne kadar dokuz kez cezaevine konulan Alınak'ın 'Mehmet Tunç ve Bekes' isimli kitabı hem yasaklandı hem de toplatıldı.
Kitabının yasaklanması ile ilgili Alınak, "Bu kitap bir ibret vesikasıdır. Asla bu kitabın insanlara ulaşmasını durduramayacaklar" ifadelerini kullanmıştı.
Kitap 2017'de yayımlanmıştı. Konusu ise, 2015'teki sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ve kardeşi Orhan Tunç’un yaşam öyküsü. Aynı zamanda sokağa çıkma yasakları sırasında yaşananlar da yine kitabın konusuydu.
Kitabın, Kars T Tipi Cezaevi’nde bir tutukluya gönderilmesi de engellenmiş, ardından da yasak kararı gelmişti
İstanbul 2’nci Sulh Ceza Hakimliği yasağı, kitabın 114, 115 ve 128’inci sayfalarında yer alan cümlelere dayandırdı.
2019 yılı ocak ayında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Alınak'la ilgili davada Türkiye'yi haksız bulmuştu.
Alınak, AİHM'e yaptığı başvuruda Türkiye'yi tazminata mahkum ettirdi.
Mahmut Alınak'a, 14 Şubat 2008 tarihinde İmralı Cezaevi sistemini eleştirdiği ve Kars Belediyesi'nden Musa Anter, Deniz Gezmiş, Vedat Aydın, Kemal Akbulut ve Oruç Korkmaz'ın adlarının caddelere verilmesini talep ettiği için Kars Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 50 günlük hapis cezası verilmişti.
21 Ağustos 2008 tarihinde tutuklanan ve 50 gün Susuz ilçe cezaevinde kalan Alınak, ardından Avrupa İnsan Hak
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Dikkat çeken paylaşımın ardından yandaş Zihni Çakır da gözaltına alındı2.Zorunlu askerlikte yeni dönem!3.Hani çelik kubbe vardı? Balıkesir'e İHA 10 gün önce düşmüş köylüler olmasa kimsenin haberi yok4.Sadettin Saran adliyeden adli tıpa sevkedildi!5.Varan 3: Bu kez Rus İHA'sı Balıkesir'de ortaya çıktı

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER






