Malatya, Birleşmiş Kentler toplantısına ev sahipliği yapacak


Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde yapılacak olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, 13 Kasım Cuma günü başlıyor.

Yurt dışı ve Türkiye genelinde önemli kişilerin katılacağı organizasyon ile ilgili olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı'nın dünya genelindeki 9 bölge teşkilatından birisi olduğunu ve İstanbul'da Genel Sekreterliği bulunduğunu belirterek, 20 ülkede faaliyetlerini yürüttüğünü söyledi. Nüfus itibariyle dünyadaki 4 milyar insanı ilgilendiren bir kuruluşun bölge teşkilatı olarak, bu yıl Malatya'da düzenledikleri toplantının ilklere sahne olacağını belirten Duman, "Malatya'daki gerçekleştireceğimiz toplantımıza Türkiye Belediyeler Birliği UCLG-MEWA ve Malatya Büyükşehir Belediyemizle birlikte 3'lü bir ekip halinde organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Yine komşu bölge teşkilatımızın Avrasya bölge teşkilatı genel sekreteri ve yardımcısı burada olacak. Ve bölgemizle işbirliği protokolünü Malatya'da imzalamış olacağız. Diğer yenilik D8 ülkelerinin sekretaryası bildiğiniz gibi İstanbul'da bulunmakta. İstanbul'daki genel sekreter, büyükelçiyle birlikte Malatya'mıza geldi. Yarın onunla beraber bir protokol imzalayacağız. 2 bölümlük etkinlikler sonunda Malatya'da çevre ile ilgili bir deklarasyonu da yayınlamış olacağız. Bu teşkilatımızın çevre konusunda yayınladığı ilk deklarasyon olma özelliği taşıyacak." dedi.

Toplantıya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ile İran'dan da katılım olacağını kaydeden Duman, teşkilatın genel merkezinin Barcelona'da olduğunu, İstanbul'da Genel Sekreterlik bulunduğunu, çalışma dillerinin ise Türkçe, İngilizce ve Arapça olduğunu söyledi. Yapacakları toplantının bir diğer özelliğinin de kurum, belediye ve akademisyen camiasını bir araya getirerek birlikte hareket etme olduğunu söyleyen Duman, "Bu şekilde de ortak aklın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaya gayret ettik. Burada gerçekleştireceğimiz 2 günlük toplantı Malatya'mız için bir zenginlik olur, katkı sağlar." diye konuştu.

ÇAKIR: ULUSLAR ARASI BÜYÜK KURULUŞLARIN ÜYESİYİZ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın gelişmesi ve kalkınması noktasında yaptıkları önemli yatırımlarla birlikte, aynı zamanda Malatya'nın uluslararası arenada da iyi bir şekilde temsil edilmesi için de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası büyük kuruluşlara üye olduğunu hatırlatan Başkan Çakır, "UCLG-MEWA Birleşmiş kentler ve yerel yönetimin ulaşım ve çevre alanları üyesiyiz. Bu alanda da Malatya'da çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Uluslararası toplantı ile birlikte bu çalışmalarımızı tanıtma imkanı bulacağız. Toplantımızın Çevre komitesi toplantısı, sürdürülebilir kentler toplantısı olarak gerçekleştirilecek. Toplantıda 'Yerel Yönetimler ve Sürdürülebilir Yaşam: Değişimin Temel Aktörleri Kentler', 'COP 21'e Doğru İklim Değişikliği Politikalarının Bölgemizdeki Yansımaları', 'Yeşil Şehirler Yetiştirmek: Kentsel ve Kent Çeperi Tarım Alanları' ve 'Sürdürülebilir Atık Yönetimi: Enerji Üretimindeki Fırsat ve Kaynağında Azaltma" isimleri altında 4 başlıkta konular masaya yatırılacak. Özellikle sanayileşmenin kentlerin çok hızlı büyümesi kentlere vermiş olduğu zararın ortadan kaldırılması adına bu tür etkinlikleri Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çok önemsiyoruz" diye konuştu.

"PROGRAMDA 2 ÖNEMLİ PROJEMİZ VAR"

Başkan Çakır, program içerisinde iki önemli projelerinin olduğunu belirterek, bunları sunma fırsatlarının olacağını söyledi. Çakır, şöyle konuştu: "Bunlardan bir tanesi bizim çevre ile ilgili katı atıkların entegre projesi. İl genelindeki katı atıklardan yaklaşık 12 Megawat elektrik üreteceğiz. Hem de bu katı atıkların çevreye vermiş olduğu zararları minimum seviyeye indirmiş olacağız. Bir diğer projemiz de Trambüs projemiz. Bu da yine çok önemli bir çevre projesi. Trambüsle hem ulaşımda konfor ve sağlıklı ulaşım amaçlarken aynı zamanda çevre dostu bir yatırımı kazandırmış olduk. Dolayısıyla bizler de bu önemli heyete bu sunumlarımızı gerçekleştirmiş olacağız."

Amaçlarının her alanda Malatya'yı en iyi şekilde temsil etmek olduğunu kaydeden Çakır, "Bugüne kadar yapmış olduğumuz etkinliklerle de burada çok önemli mesafeler aldık. Artık şehrimiz uluslar arası birçok toplantıya ev sahipliği yapıyor, birçok fuara ev sahipliği yapıyor, genel manada baktığımız zaman ayda ortalama 2 programı gerçekleştirmiş oluyoruz. 13-14 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan bu toplantının Malatya'mızda yapılmasından büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Çok önemli konuklarımız var inşallah çok güzel ev sahipliği yaparak konuklarımızı ağırlamış olacağız" şeklinde sözlerini tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Malatya, Birleşmiş Kentler toplantısına ev sahipliği yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER