Malatya'da şap hastalığı tespit edildi


Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Malatya'da 7 -8 bölgede şap hastalığı tespit edildiğini, hastalığa karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Ertuğrul Özdemir, yaptığı açıklamada, yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya'da da şap hastalığının ortaya çıkması üzerine yetiştiricilere uyarılarda bulundu. Malatya'da 7 -8 bölgede şap hastalığı olduğunu anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Şap hastalığı; hayvanların ağzında, ayaklarında ve tırnaklarında yaralar oluşturan bir hastalıktır. Şap hastalığına yakalanan bazı hayvanlar 1 hafta veya 15 gün içerisinde bu hastalığı atlatabilirler. Ama bazı şap hastalığı tipleri ise hayvanların ölümlerine neden olabilir. Tarım Bakanlığı'nın projeli bir aşılaması var, bu aşı her yıl yaz-güz dönemlerinde olmak üzere iki defa yapılıyor. Ama hayvanlar aşılanmasına rağmen, yeniden şap hastalığına yakalanmasının sebebi de aşıda farklı bir tip şap hastalığı görülmesidir. Şapın 32 çeşidi vardır, devletimiz 4 tipine karşı aşılama yapmaktadır, diğerlerini yapamamaktadır."

Malatya hayvan pazarının her gün açık olmasının hastalığın yayılması açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Özdemir, "Öncelikle hayvan pazarının kontrol altına alınması gerekli, bütün illerde pazar bir günken açıkken Malatya'da yedi gün açık. Bunun kesinlikle üç güne düşürülmesi lazım, çünkü hastalığın kaynağı hayvan pazarıdır, bu konuda çalışmaların yapılması lazım. Eğer pazarda bir hayvan almış isek en az 15 gün kendi hayvanları içerisine o hayvanları katmamalıdır." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Malatya'da şap hastalığı tespit edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER