Malatya kayısısını don vurdu


Dünya kayısı başkenti olarak anılan Malatya'da hava sıcaklığının eksi 6 dereceye düşmesiyle gece gerçekleşen zirai don olayı nedeniyle çiçek açan kayısı ağaçları olumsuz etkilendi.

Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Tursun, kentte gece hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesi sonucu zirai don olayının gerçekleştiğini belirtti. Meydana gelen don olayının çiçek açan kayısı ağaçlarını zarar verdiğini ifade eden Tursun, "Dün gece itibariyle ilimizde orta derecenin de üzerinde bir don hasarı meydana gelmiştir. Ben şu anda sahadan geliyorum. Akçağağ, Doğanşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi'de inceleme yaptık. Orta derecenin de üzerinde bir hasar mevcut gibi görünüyor. Çiçekler üzerinde donun etkisi belirgin olarak gözlemleniyor. Çiçeklerin içindeki tomurcukların yeşillikten siyaha döndüğü görünüyor. Malatya'da daha çiçek açmayan yerler inşallah kurtulur. Görünen o ki dünya ve Malatya kayısıyı kısıtlı yiyecek. Bu açıdan da üzüntü verici bir durum." dedi.

Kayısı ağaçlarının uzun yıllar ortalamasına göre 15 gün erken çiçek açtığını anımsatan Tursun, "Çiçeklenmenin normal dönemin öncesinde gerçekleştiğini açıklamıştık. Don riski olduğunu belirtmiştik. Beklendiği gibi oldu. Keşke olmasaydı. Orta derecenin üzerinde bir hasar var. Ancak şu an kesin tespit yapmak zor. Bu gece de bir don bekleniyor. Meteorolojik verilere göre kuvvetli don olacağı belirtiliyor. Umarım olmaz. Kayısı bahçelerinde don olayını engellemek için önlem almak zor. Doğaya teslim olmuş durumdayız" diye konuştu.

Meteoroloji verilerine göre, Malatya ve Elazığ çevresinde, bugün ve yarın da orta kuvvette ve kuvvetli zirai don riski bulunduğu bildirildi. Yapılan uyarıda, son değerlendirmelere göre, bölge genelinde havanın parçalı ve az bulutlu geçeceği, gündüz sıcaklıklarında 1 ila 2, gece ise 4 ila 5 derecelik düşüş beklendiği belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Malatya kayısısını don vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER