Mali'de 'bubu' ve 'koşobani', yeni sünnet olmuş çocukların vazgeçilmezi


Nüfusunun yüzde doksanına yakını Müslüman olan Mali'de asırlardır devam eden sünnet gelenekleri, hala büyük ilgi görüyor. Kadimi sünnet gelenekleri, ülkenin daha çok kırsal bölgeleri ve şehirlerin kenar mahallelerinde yaşatılıyor. Mali'de sünnet mevsimi; serin havaların başladığı, kurak, tozsuz ve mango ağaçlarının çağla dönemine denk getiriliyor.

Erkek çocukları 7 ile 10 yaş arasında sünnet ediliyor. Sünnet edilen çocuklar, sarı, siyah, kırmızı, bordo başta olmak üzere tek renkli "bubu" denilen kıyafet giyiyor. Sünnet olan çocuklar, ellerinde susak bitkisinin kabuğundan yapılan "koşobani" denilen çıngıraklar ile ses çıkararak erkekliğe adım attıklarını herkese ilan ediyor.

Mali'nin Segou eyaletine bağlı Timgoba köyünde yaşayan Mamadou Diarra da arkadaşlarıyla birlikte iki hafta önce arkadaşlarıyla birlikte sünnet olduğunu söylüyor. Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine konuşan Mamadou Diarra," Yedi yaşındayım. İki hafta önce sünnet oldum. Şimdi iyiyim." diyerek sevincini paylaşıyor.

Timgoba köyünün ileri gelenlerinden İbrahim Tangara da geleneklere göre yapılan sünnet merasiminin organizatörlerinden. Tangara ," Aralarında benim oğlum ve torunlarımın da olduğu bir grup çocuk 15 gün önce sünnet edildiler. Çocukların iyileşme dönemi yaklaşık üç ay sürecek. Sünnetin üzerinden birkaç hafta geçtikten sonra çocuklar koşobanisini alarak hediye toplamak için köyü gezecekler." dedi.

Ülkede yeni sünnet olmuş çocuklara hediye verme önemli gelenekler arasında yer alıyor. Geleneklere göre çocuklar, ellerindeki koşobaniyi sallayarak yolda geçenlere sünnet olduklarını haber veriyor. Yolda geçen insanlar, hatta sürücüler araçlarını durdurarak yolun kenarında koşobanisini sallayan çocuklara hediye veriyor. Çocuklar, topladıkları paralarlar ile ne isterlerse alıyorlar. Koşobani susaktan parçalarının bir çubuğa geçirilmesiyle yapılıyor.

Ülkede geleneksel yöntemler ile sünnet yapıldığı için çocukların iyileşme süreci en az üç ay sürüyor.
Son yıllarda modern metotlar ile de sünnet yapıldığını Tangara, "Modern imkânlara sahip oldukça geleneksel sünnet ameliyatını bırakıyoruz. Köyümüzde bu sene 20-30 çocuk sünnet edildi. Seneye aynı mevsimde yaklaşık aynı sayıda evladımız erkekliğe adım atacak." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Mali'de 'bubu' ve 'koşobani', yeni sünnet olmuş çocukların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER