Mali'deki otelde katledilenlerin cesetleri böyle çıkarıldı


Mali'nin başkenti Bamako dün otel baskını sebebiyle tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çekti. İkisi terörist 21 kişinin öldüğü lüks otelde can pazarı yaşandı.

Yaklaşık 170 rehine arasında kurtulanlar zor atlattıkları anları gazeteciler ile paylaştı. Sabah erkenden otelin güvenlik noktasında bulunan rehinelerden birisi yaşadıklarını şöyle aktardı: "Sabah saat 7 sularında saldırganlar otele geldi. Biz güvenlik görevlileri ile oturuyorduk. Geldiler ve otelin girişine yöneldiler ve ateş açmaya başladılar. Birden bire otele yöneldiler. Maskelerini taktılar ve içeriye doğru ilerlediler. Biz yaklaşık otuz kişi idik. Hiçbir şey yapamadık." dedi.

Mısır'ın İskenderiye kentinde bir üniversitenin rektörü olan ve diplomatik toplantılar için Mali'de bulunan Fransız vatandaşı Alber Lourd ise yaşadıklarını şöyle aktardı: "Birinci katta hemen şurada kalıyorum. Saldırganlar içeri girene kadar herhangi bir şey duymadım fakat güvenlik alarmı çalıştı. İngilizce konuştuklarını işittim. Odamın kapısını açmadım, bekledim. Bir süre sonra Fransızca konuşanları duydum ve kapıyı açtım. Malili askerler beni binadan çıkardı. Mali ordusuna teşekkür ederim."

Operasyonda Mali güçlerine Fransız özel kuvvetleri destek verdi.

Mali Güvenlik ve Sivil Savunma Bakanı Salif Traore, olay yerinde incelemelerde bulundu ve burada yaptığı açıklamada, "İki saldırgan ölü ele geçirildi. Soruşturma ve incelemeler devam ediyor." dedi.

Saldırganların kendi aralarında İngilizce ve Paris aksanında Fransızca konuştukları iddia edildiği ve Mali kökenli olmadığı sorusuna ise Bakan Traore, "Spekülatif bilgilerden kaçınmak gerekli. Bize ulaşan bu yönde herhangi bir bilgi söz konusu değil. Fakat bir telefon ele geçirildi. Telefon üzerinden nasıl bir yol izlediği ve delillere ulaşılabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırıda 7 kişinin yaralandığı belirtildi.

NEDEN LÜKS OTEL HEDEF ALINDI?

Uzmanlar, otelin Avrupalıların yoğun olarak kullandıkları bir konaklama merkezi olduğu için hedef seçildiğini belirtiyor. Otel başkent Bamako'da, şehrin en merkezi ve güvenlik önlemleri yüksek bölgesinde bulunuyor.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Cuma gecesi olağan üstü bakanlar kurulu toplantısının ardından 3 günlük yas ve 10 günlük olağanüstü durum ilan edildiğini açıkladı.

Saldırının ertesi günü ise Malili yetkililer, en az 3 şüphelinin arandığını açıkladı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANMAYA BAŞLADI

Mali'nin başkenti Bamako'daki lüks otele saldırı sonucu hayatını kaybeden 13 kişinin kimlikleri belli oldu. Güvenlik yetkilileri, ölenler arasında Mali vatandaşlarının yanı sıra 6 Rus, 3 Çinli, 2 Belçikalı, bir Amerikalı, bir Senegallinin de bulunduğunu açıkladı. 5 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalar sürüyor. Saldırıda 20 kişi ölmüş, 2 terörist de ölü ele geçirilmişti.

Saldırıyı Cezayirli militan Muktar Bel Muktar tarafından kurulan El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Daha çok Moritanya'nın doğusu, Cezayir'in güneyi, Mali'nin kuzeyi ve Nijer ve Burkina Faso'da faaliyet gösteren örgütün lideri daha önce düzenlenen bir operasyonla ölü ele geçirilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Mali'deki otelde katledilenlerin cesetleri böyle çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER