Maliye Bakanı: Asgari geçim indirimi ile 17 milyar liralık vergiden vazgeçildi


Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl asgari geçim indirimi dolayısıyla vazgeçilen toplam vergi tutarının 17 milyar lira olduğunu söyledi.

Bakan Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin düzenlediği toplantıda, asgari ücrette vergi dilimi nedeniyle düşüş olup olmayacağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ağbal, "Asgari ücretin bin 300 lira olması meselesiyle ilgili de şu anda farklı seçenekler var. Sadece bunu vergi tarifesi üzerinden konuşmak doğru olmaz. O seçenekleri Çalışma Bakanımızla beraber çalışıyoruz. Bunu Sayın Başbakanımıza hükümetimize götürürüz. Bu seçeneklerden doğrudan doğruya hedef kitle olan asgari ücretlinin sorununu çözecek seçeneği buluruz. Bu vergiyle ilişkili olmak zorunda değil." ifadelerini kullandı.

VERGİ TARİFESİ DEĞİŞİKİLİĞİ BEKAR ÇALIŞANLARI VURACAK

Asgari ücrette vergi tarifesinden dolayı en fazla etkilenecek olanın bekar çalışanlar olduğunu belirten Ağbal, şöyle devam etti:

"Bekar çalışanlar Ekim ayında aylık olarak alacağı tutarda bir 70 lira civarında azalma meydana gelecek. Dolayısıyla ben o bekar asgari ücretlinin sorununu çözmem lazım. Ona odaklanmış bir çözümü farklı yöntemlerle yapabilirim. O meseleyi çözeceğim diye bütün vergi sistemini ilgilendiren bir tarife değişikliği yaparsam o doğru olmaz. Bekar asgari ücretli için biz genellikle çalışmalar asgari ücretlinin yüzde 35'i gibi bir rakam kullanıyoruz. Bekar, evli, bir çocuklu ve iki çocuklu da farklı miktarlarda olmak üzere düşüş var. En yüksek aşağı gelen rakam bekarda olacak. Evli iki çocukta ki düşüş daha minimum olacak."

2015 yılında asgari geçim indirimi dolayısıyla vazgeçilen toplam vergi tutarının 17 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, şunları söyledi:

"Bütün çalışanlar, ticaret erbabı esnafımız bu gelir vergisi tarifesi üzerinden vergi ödüyor. Gelir vergisi tarifemizde ücretlilerin tarife dilimleriyle diğer kazanç erbabının tarife dilimleri farklıdır. Ücretlinin lehine olmak üzere tarife dilimleri daha yüksek belirlenmiştir. Biz bu düzenlemeyi 2016 için yaptık. Vergi kanunları herkes için tarifede belirlenen rakamlar itibariyle uygulanacak. Bu konu bu seneye mahsus bir konu. Gelecek sene de yine asgari ücret tespit komisyonu toplanıp bir artış yapacak. Vergi tarifesi bütün toplum kesimlerinin ilgilenmesi gereken bir şey. Biz çalışanlar lehine iyileştirmeyi 2008 yılında yaptık. Asgari geçim indirimi uygulamasını getirdik. Türkiye'de bugün evli üç çocuklu bir kişinin ödediği gelir vergisi sıfır, yok. Evli iki çocuklu bir kişinin ödediği vergi yüzde 1-2 civarında. Evli bir çocuklunun belki yüzde 3-4 civarında. Biz buna efektif vergi yükü diyoruz. 2015 yılında asgari geçim indirimi dolayısıyla vazgeçtiğimiz toplam vergi tutarı 17 milyar lira. Bu ülkede biz gelir vergisi topluyoruz. Asgari geçim indirimi 2008'de geldi uygulanmaya devam ediliyor. Normalde asgari geçim indirimi uygulanmasa belki de daha fazla 17 milyar lira gelir vergisi toplayacağız. 2016 için bu rakam 24 milyar liraya çıktı. Burada asgari geçim indirimi uygulaması üzerinden çalışanlarımıza ücretlilerimize önemli bir vergi indirimini zaten uyguluyoruz. Uygulamaya devam edeceğiz."

"VERGİ AFFI ASLA SÖZ KONUDU DEĞİL"

Vergi affı konusuna da değinen Ağbal, şöyle konuştu:

"Vergi affı asla söz konusu değil. Böyle bir çalışmamız yok. Ama bazen vergi affı kavramının içerisine yeniden yapılandırılmada konuşuluyor. Biz bu yeniden yapılandırmayı zaten biz geçen sene yaptık. Şu anda uygulanmakta olan bir yeniden yapılandırma kanunu zaten var ve biz bu uygulamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla biz bu anlamda herhangi bir şekilde vergi affı düzenlemesi veya şu anda uygulanmaya devam edilen ve yapılandırma kanunu varken yeni bir yeniden yapılandırma kanunu gibi bir şeyin yapılması doğru olmaz. Kamuoyunu böyle bir beklentiye girdiğini düşünmüyorum. Bazen bununla alakalı haberler yapılıyor. Bana bu konuda hiçbir talep gelmiyor. 2014 Ağustos'ta biz bu kanunu yaptık vatandaşlarımız bu kanunun için müracaat etti. Dolayısıyla bunun uygulamasının hem SGK primleri itibariyle hem vergi ödemeleri itibariyle devam ediyoruz. Bir kamuoyu genel beklentisi olduğunu da açıkçası düşünmüyorum."

CİHAN
<< Önceki Haber Maliye Bakanı: Asgari geçim indirimi ile 17 milyar liralık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER