Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten çarpıcı açıklamalar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksine, Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten çarpıcı açıklamalar

Mehmet Şimşek '40 bin ölüm bu yüzden gerçekleşti” dedi. Ayrıca Erdoğan’ın hedef gösterdiği Merkez Bankası’nın da bağımsız olduğunu hatırlattı.

'KÜRT SORUNU VARDIR 40 BİN KİŞİ BUNUN İÇİN HAYATINI KAYBETTİ'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. “Kürt sorunu diye bir şey yoktur.” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aksine, Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğunu söyledi. Şimşek, “Türkiye’de bir Kürt sorunu vardır. 40 bin ölüm bundan dolayı gerçekleşti. Geçtiğimiz 30 sene zarfında neredeyse 40 bin kişi hayatını kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı.

'KÜRT SORUNUNUN TÜRKİYE'YE MALİYETİ DOLAYLI OLARAK 500 MİLYAR DOLAR'

Şimşek, sorunun ekonomik maliyetinin ise 300 milyar dolar olduğunu anlattı. Ardından şunları söyledi: “Diğer tahminlere göre de dolaylı kayıplar da var, 500 milyar dolar. Ama biz artık milyarlarca dolar kaybetmek hiç istemiyoruz. Biz bu parayı, eğitime, altyapıya kanalize etmek istiyoruz. Benim hükümetim şu anda bir barış süreci üzerinde çalışmakta ve bunu başarıyla sürdürmektedir. Silahsızlanma çağrısı yapılmaktadır ve bu çok önemli bir ileriye dönük adımdır. Eğer Kürt sorununu çözebilirsek, bu barış süreci sonunda o zaman Türkiye’nin GSMH her yıl yüzde 1 artabilecektir.”

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR, KARARLARINI EKONOMİK RASYOLARA GÖRE VERİR

Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından gerçekleştirilen panele de katıldı. Buradaki konuşmasında da Merkez Bankası’na dair eleştirilere cevap verdi. Şimşek, “Merkez Bankamız bağımsızdır ve kararları ekonomik rasyolara göre verirler. Bizim para politikası standartlarımız nispeten daha gevşektir ama fiskal politikalarımız nispeten daha katıdır.” dedi. Şimşek, Türkiye’nin AB’ye girse de girmese de en iyi küresel yönetişim standartlarına kavuşmak istediğini de sözlerine ekledi: “Türkiye AB’ye girmese bile Avrupa’nın bir Norveç’i, bir İsviçre’si haline gelecek. Dolayısıyla karşılıklı bir kazan-kazan durumu ortaya çıkacak. Dolayısıyla AB hâlâ bizim için geçerli.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten çarpıcı açıklamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER