Maliye fahiş vergilerle kasasını dolduruyor

Hükümet benzin, motorin ve otogazdan aldığı fahiş vergilerle Maliye'nin kasasını dolduruyor.

Maliye fahiş vergilerle kasasını dolduruyor

Sadece akaryakıt ve otogaz vergisi için vatandaşın cebinden son 7 yılda 357 milyar lira çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK'nın eylül ayı “Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu yayımlandı. Buna göre 1 litre akaryakıta ödenen ücretin; Benzinde yüzde 64'ünü, motorinde yüzde 56'sını, otogazda yüzde 53'ünü vergiler oluşturuyor.

Vergi dışı fiyat benzinde 1,64 TL/lt, motorinde 1,71 TL/lt ve LPG için 1,11 lira olarak gerçekleşti. Fiyat oluşumuna bakıldığında ürün litre fiyatı 1,17 lira olan benzine 2,87 lira vergi yükü biniyor. Buna göre litresi 4,52 lira olan benzinin nihai fiyatının yüzde 63,50'si vergi, kalan kısmın ise yüzde 25,88'i ürün Maliyeti ve yüzde 10,62'si ise piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kâr marjını oluşturuyor.

Benzer durum mazot için de geçerli. Litresi 3,90 lira düzeyinde olan nihai fiyatın yüzde 56,16'sı vergi, yüzde 31,28'i ürün maliyeti ve yüzde 12,56'sını piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kâr marjından oluşuyor. Otogazda ise fiyatın yüzde 53'lük kısmını vergiler, yüzde 20'lik kısmını ürün fiyatı ve yüzde 27'lik kısmını şirketlerin kâr marjı oluşturuyor.

EPDK'nın yayınladığı rapora göre, Türkiye vergisiz fiyatlar açısından AB ortalamasından daha düşük bir fiyata sahipken, otogaza uygulanan vergi açısından 1'inci sırada yer alıyor. Benzinde ise Türkiye akaryakıttan en fazla vergi alan ülkeler arasında yer alırken Avusturya, Portekiz, İspanya gibi ülkeleri geride bıraktı.

Dünya genelinde ham petrol varil fiyatları 47 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak akaryakıt fiyatlarında düşüş, yüksek vergiler yüzünden Türkiye'de pompaya çok sınırlı oranda yansıdı. EPDK'nın yayınladığı eylül ayı Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu'na göre akaryakıttaki vergi payında; İngiltere, İtalya, Fransa ve Hollanda gibi kişi başına düşen milli gelirin 40 bin doların üstünde olan ülkelerin hemen ardından kişi başı milli gelirin 10 bin doların altında olduğu Türkiye geliyor.

<< Önceki Haber Maliye fahiş vergilerle kasasını dolduruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER