Mamut Yuka ile Afrika fillerinin beyni birbirine çok benziyor

Mamut Yuka ile Afrika fillerinin beyni birbirine çok benziyor

Rusya'nın kuzeyinde Yakutistan bölgesinde 2012 yılında keşfedilen ve dünyanın en iyi korunmuş tüylü mamut fosili olan Yuka'nın beyninin, Afrika filleriyle çok benzer olduğu ortaya çıktı. Yaşının 6 ila 11 arasında olduğu tahmin edilen 39 bin yıllık mamut fosilini inceleyen bilim adamları, dünyada daha önce böyle bir karşılaştırma yapılmadığına dikkat çekerek, iki hayvanın beyni arasında çok az bir değişiklik olduğunu belirtti.

Yuka adı verilen 39 bin yıllık mamut fosili, 2012 yılında Yakutistan'ın Ust-Yansky bölgesinde Laptev Denizi kenarında keşfedilmişti. Genç dişi mamutun bedeni, donmuş olarak bulunurken bu sayede 39 bin yıl boyunca çok az bozulmayla bugüne kadar geldiği belirtilmişti. Hayvanın dokularının bozulmadığı ve tüylerinin de parlak kırmızı rengini koruduğu görülmüştü. Mamutun kalıntıları daha sonra Moskova'da sergilenmeye başlarken, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bilim adamları da incelemelerde bulunuyordu.

Rus İnterfax ajansına konuşan Yakutistan Bilim Akademisi Mamut Faunası Çalışmaları Birimi Başkanı Albert Protopopov, "Mamut Yuka'nın beyni çok iyi korunmuş durumdaydı ve biz de onun beynini Afrika fillerinin beyni ile karşılaştırabildik." dedi. Dünyada daha önce böyle bir karşılaştırmanın hiç yapılmadığını söyleyen bilim adamı, "Güney Afrika bize karşılaştırma yapmamız için 3 Afrika filinin beynini gönderdi. Tomografi dahil bazı testler uyguladık ve iki beynin aynı olduğunu gördük. Bu beyindeki evrimin neredeyse fark edilmeyecek kadar küçük olduğunu kanıtladı" dedi.

Yuka'nın beyninin büyük oranda korunduğuna ve bazı kısımlarında küçük bozulma olduğuna işaret eden Albert Protopopov, mamutun beyinciğinin gelişmiş olmasının ise hortumunu iyi derecede kullandığını gösterdiğini vurguladı.

Protopopov, "Mamutların davranışlarını incelerken fil davranışlarını temel alan paleontolojistlerin yaklaşımı doğru çıkmıştır. Bugüne kadar bu sadece bir teoriydi. Şimdi ise bu hayvanların sosyal hayvanlar olduğunu ve anaerkil olduklarını söyleyebiliriz" diye ekledi.

Rus Bilim Akademisi İnsan Morfolojisi Enstitüsü'nden Anastasia Kharlamova da Yuka'nın beyninin 4,230-4,340 gram aralığında olduğunu ve yaşının da 38 bin 850 yıl il 39 bin 440 yıl arasında olduğunu tahmin ettiklerini aktardı.

Yuka'nın yapılan ilk incelemelerinde insanlar tarafından kesilmiş olabileceği de iddia edilmişti. Yuka, Ekim 2014'te Moskova'da sergilenmeye başlanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Mamut Yuka ile Afrika fillerinin beyni birbirine çok benziyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER