Mardin'de 'Öz Yönetim' davasının 2. duruşması başladı

Mardin'de 'Öz Yönetim' davasının 2. duruşması başladı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 1 Eylül 2015 tarihinde sözde 'Öz Yönetim' ilanı gerekçesiyle tutuklanan ve aralarında Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya'nın da bulunduğu 8 kişi hakkında açılan davanın 2. duruşması Mardin Adliyesi'nde başladı.

Mardin Adliyesi'nde yapılan 2. duruşma için tutuklu bulunan Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya, HDP Eş Başkanı Sabiha Gündüz, DBP Eş Başkanı Zeynep Alğan, Meya-Der Eş Başkanı Salih Cebe, DBP Yöneticisi Erhan Dinç ve Kent Meclisi Sözcüsü Mahsun Aksan, Ankara ve Kırıkkale'den uçakla Mardin'e getirildi.

Mahkemenin görüldüğü Mardin Adliyesi önünde polis yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Belediye Başkanı Sara Kaya'ya destek vermek için HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Mardin Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, BDP Mardin İl Eş Başkanı Ömer Öcalan, Sara Kaya'nın eşi Ramazan Kaya ve ikiz çocukları ile partililer Mardin Adliyesi'ne geldi.

Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'nın mahkemesini takip etmek için Mardin Adliyesi'ne gelen HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, hükümetin HDP yöneticilerine ve belediye başkanlarına yönelik düzenlediği operasyonlara tepki gösterdi.

Bundan 5 yıl önce başlatılan KCK operasyonları ile aynı nitelikte aynı amaca hizmet eden operasyonların söz konusu olduğunu savunan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, belediye başkanlarının ve siyasi parti yöneticilerinin yargılandığı bir davanın hukuki değil tamamen siyasi bir dava olduğunu söyledi.

Halkın temsilcilerinin halkın oyları ile seçilmiş eş başkanlarının görevden alınmasının demokrasiye vurulan ağır bir darbe olduğunu belirten Sancar, şunları kaydetti: "Gerekçeleri son derece zayıf, çürük ve uyduruktur. Bu davalar hukuki gerekçelerle sebeplerle apaçık bir siyasi dava ile karşı karşıyayız. Bunun dışında adil yargılama hakkının olmadığı insan hakları ihlali söz konusudur. Başkanlar ve siyasi parti temsilcileri hukuksuzca Ankara Sincan Cezaevi'nde tutuluyorlar. Bu hem baskı ve sindirme işlevi görme amacına yöneliktir."

Burada başkanların ve parti yöneticilerinin adil savunma imkanlarını ortadan kaldırıldığını gördüklerini ifade eden Sancar, şöyle konuştu: "Avukatları kendileri ile görüşme şartları zorlandı. Avukatları sürekli Ankara'ya gidip gelme imkanları çok kısıtlı ve masraflıdır. Bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama hakkı ile ilgili hükümlerine çok açık ihlalleri olduğunu gösteriyor. Bu davalar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidildiği zaman Türkiye'yi yine mahkum edecektir. Biz hakimlerin siyasi telkinleri bir kenara bırakarak, bu davada uluslararası hukukun evrensel ilkelerini uygulamalarını bekliyoruz. Bir an önce sanıkların tahliye edilmesi ve davalarında en kıza zamanda beraat ile sonuçlanması beklentimiz vardır. Mardin'de adil yargı işliyor sözünü dile getireceğimiz bir sonuçla karşılaşmak istiyoruz. Mardin'de 'adil hakimler var' diye görmek istiyoruz. Siyasiler olarak bu davaların takipçisi olacağız. Bugün en azından bir tahliye kararı bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde bir yumuşama ve yeniden barış şartlarının oluşmasından da olumlu bir işaret olacaktır."

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 6'sı tutuklu 8 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İddianamede, tutuklu sanıklar Sara Kaya, Zeynep Alğan, Muhsin Aksan, Salih Cebe, Erhan Dinç, Sabiha Akgündüz ile tutuksuz sanıklardan Ramazan Artan ve Faysal Dağ hakkında, 'Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan da 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mardin'de 'Öz Yönetim' davasının 2. duruşması başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER