Markale pazar yeri katliamında hayatını kaybedenler anıldı


Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Markale pazar yerinde 22 yıl önce gerçekleştirilen katliamın acıları hâlâ çok taze. 5 Şubat 1994 yaşanan katliamda hayatını kaybeden 68 kişi, törenle anıldı.

Savaş boyu kuşatma altında bulunan Saraybosna'nın merkezine Sırplar tarafından yapılan havan topu saldırısında hayatını kaybeden 68 kişinin yanı sıra 144 kişi de yaralanmıştı. O günleri yaşayan görgü tanıkları katliamı hâlâ unutabilmiş değil.

Asım Skamo katliamdan ağır yaralı olarak kurtulmuş ama kız kardeşini kaybetmiş. Skamo, "Her şey paramparça olmuştu, her yer kan doluydu. Patlamadan sonra yarımıma gelen arkadaşlarım beni hastaya kaldırdı. Sonra beni İtalya'ya götürdüler ve tam 1 yıl 2 ay tedavi görmek zorunda kaldım." dedi.

Katliamdan yaralı kurtulan diğer bir isim olan Hasan Banda da yaşanları unutmanın mümkün olmadığını söyledi ve hâlâ vücudunda şarapnel parçaları ile dolaştığını dile getirdi. Banda, "Ailem için pazara bir şeyler almaya gitmiştim ve bir anda o büyük patlama gerçekleşti. Her yerde insanların parçalanmış bedenlerini gördüm." diye konuştu.

PAZAR YERİ KATLİAMLARI

İlki 5 Şubat 1994'te yaşanan Markale pazar yeri katliamında 68 kişi hayatını kaybetmişti. 28 Ağustos 1995'teki saldırıda ise aynı yerde 43 kişi ölmüş ve 43 kişi deyaralanmıştı.

28 Ağustos'da yaşanan ikinci saldırının akabinde Saraybosna etrafını kuşatan Sırp birlikleri NATO güçleri tarafından vurulmuş ve bu bombardıman sonrasında savaşın sonuna gelinmişti.

Katliamın sorumluları olarak gösterilen Komutan Stanislav Galiç Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (İÇTY) tarafından savaş sırasında gerçekleştirdiği savaş suçlarından dolayı müebbet hapse mahkum olurken, diğer bir komutan Dragomır Miloseviç de 29 yıl hapse mahkum edilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Markale pazar yeri katliamında hayatını kaybedenler anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER