Matarada ne kadar su okulda o kadar başarı


Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Uzmanlara göre, okulların açılması ile birlikte gününün büyük bölümünü okulda geçirecek çocukların su içtiğinden emin olmak gerekiyor. Çünkü uzmanlara göre, su, yetişme çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için olmazsa olmazlardan. Özellikle su tüketiminin çocuklukta nasılsa, yetişkinlikte de aynı şekilde ilerlediğini belirten Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, anne babaları, çocuklarının okuldaki başarısı için su tüketimi konusunda bilinçlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Gün içerisinde yetişkinlere nazaran daha fazla hareket eden ve daha fazla enerji harcayan çocukların suya daha fazla ihtiyacının olmasının yadsınamaz bir gerçek olduğunu anlatan Diyetisyen Aksoy, "Gününün büyük bir bölümünü okulda geçiren çocukların da su tükettiğinden emin olmak gerekiyor. Çünkü yeterli su tüketmeyen çocuklarda, düşünme, sorgulama, dikkatini verme konularında sorunlar baş gösterirken, fiziksel fonksiyonlarında da aksama görülebiliyor." diye konuştu.

Kendini oyuna kaptıran çocuklar kimi zaman susadıklarının farkına varmayabildiğini aktaran Aksoy, "Su içmenin önemini bilmeyen çocuk bilinçli olarak su arayışına girmeyecektir. Bu noktada ebeveynlere ve öğretmenlerine görev düşüyor. Hem söyleyerek hem de uygulayarak çocukları su içmeye teşvik etmelisiniz." ifadesini kullandı.

"Çocukların su gereksinimi göreceli olarak yetişkinlerden daha çoktur ve susuzluktan yetişkinlere kıyasla daha fazla etkilenirler." diyen Aksoy, şöyle dedi: "Sıvı kaybı devam edip, eksilen su yerine konmadığında solunum artar, terleme ve idrar çıkışları azalır. İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu gelişen, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir. Çocukların bizden daha enerjik olduğu, terle daha fazla sıvı kaybettiği unutulmamalıdır."

SUYU ÇEKİCİ HALE GETİRİN

Bazı çocuklar su tüketmek istemeyebileceğini dikkat çeken Aksoy, özellikle sabahları hararet ile uyanan çocuklara limon ve nane yaprakları ile süslenmiş, ferahlatıcı bir bardak su verebileceğini kaydetti. Aksoy, "Bu çocukların iç organlarını da uyandıracaktır ve ilerleyen yaşlarda bunu alışkanlık haline getirecektir. Ayrıca sevdikleri çizgi film karakterlerinin resimlerinin bulunduğu termos mataralar ile gün içerisinde, okulda ya da siz yanında yokken su içmeye teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, ballı limonlu tarçınlı çay, ev yapımı komposto, çilek parçaları ile komposto da vücudunuzun su ihtiyacını karşılayacaktır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Matarada ne kadar su okulda o kadar başarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER