Mavi Marmara yakınları anlaşmaya tepkili

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara saldırısının ardından bozulan ilişkileri normalleştirmek için varılan anlaşma, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda itiraz sesleri arasında kabul edildi. Mavi Marmara katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarıysa anlaşmaya tepkili.

İsrail 20 milyon ödeyecek, Mavi Marmara davası bitecek

Kanun tasarısına göre Türkiye, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılması koşulundan vazgeçtiği gibi Mavi Marmara baskınına katılan İsrail askerlerine yönelik dava da açmayacağına dair bir yasa çıkarmak zorunda. İsrail’e açılan davalar da düşecek.

İsrail ise hayatını kaybedenler için 20 milyon dolarlık ‘tazminatı’ anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 25 gün içinde yatıracak.

‘Gelecek nesil sizlerden hain olarak bahsedecek’

Ancak bu kabule önemli bir itiraz var. İsrail saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınları, yaptıkları açıklamalarla hükümete tepki gösterdi.

Hayatını kaybedenlerden Cengiz Akyüz’ün oğlu Furkan Akyüz, twitter hesabından anlaşma metnini paylaşarak, “Vazgeçmiyoruz. Sözümüz var… Gazzeli yetim bizi bekler, Filistinli genç bizi bekler. Vazgeçmiyoruz. Vazgeçmeyeceğiz…” dedi.

Cengiz Songür’ün oğlu İsmail Songür de anlaşma hakkında, yaşamını yitirenlerin bilgilendirilmediğini ve onaylarının alınmadığını belirterek, “Bir sonraki inanmış nesil sizlerden hain olarak bahsedecek. Bu millet sizlere Filistin’e olan düşkünlüğünüzden dolayı değil, İsrail’e olan düşmanlığınızdan dolayı güvenmiştir. Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır” yorumunu yaptı.

Songür, açıklamalarını twitter hesabından yayınladı:

Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan, “Anlaşmanın beşinci maddesine göre, ABD’de Ehud Barak (İsrail) aleyhine açtığımız davayı kazanırsak ödemeyi İsrail değil Türkiye yapacak. Şaka gibi” dedi.

‘Elleriniz kirlendi’

Çetin Topçuoğlu’nun eşi Çiğdem Topçuoğlu da twitter hesabından şunları yazdı: “İsrail’le normalleşmenin yol haritasında sıra Meclis’e geldi. Hükümet, anlaşmayı Meclis’e gönderdi. Mavi Marmara’yı şimdi siz vuracaksınız Çocuklarınızın ya da torunlarınızın başını okşarken ellerinizi yıkayın olur mu! Kirlendi elleriniz. Meclis’in kapılarını tutun ve İsrail ile anlaşmaya onay veren vekillerin cebindeki bir dolarları bulun.”



Mavi Marmara Özgürlük Ve Dayanışma Derneği de resmi twitter hesabından, “İsrail ile yapılacak olan antlaşmayı onaylamıyor ve davalarımızın arkasında olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Mavi Marmara davalarında söz sahipleri kan sahipleridir ve kan sahiplerinin bu antlaşmada rızası yoktur” açıklamasını yaptı.
<< Önceki Haber Mavi Marmara yakınları anlaşmaya tepkili Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER